Volkswagen koopt 6.700 auto’s terug die nooit de weg op hadden gemogen

Print
Volkswagen koopt 6.700 auto’s terug die nooit de weg op hadden gemogen

Afbeelding: DPA

Volkswagen koopt 6.700 auto’s terug van klanten, omdat het auto’s betreft die volgens het Duitse transportministerie nooit de weg op hadden gemogen.

Het gaat hierbij namelijk om zogeheten ‘voorserie’ auto’s die waren voorzien van testonderdelen.

Niet vernietigd

Voordat een auto de weg op gaat, wordt deze uitgebreid getest. Deze testauto’s of ‘voorserie’ auto’s’ zijn veelal voorzien van prototype-onderdelen die nog niet helemaal productierijp zijn. Deze auto’s worden na de testperiode normaal gesproken vernietigd, maar Volkswagen verkocht ze toch aan klanten.

Volgens VW bleek uit een interne evaluatie dat tussen 2006 en 2018 ongeveer 6.700 auto’s wereldwijd op de markt zijn gebracht die niet aan de standaardvoorwaarden voldeden. Mogelijk zijn ze voorzien van niet vrijgegeven prototype-onderdelen. Het gaat om allerlei modellen, variërend van de Up tot de Polo, Golf, Passat, Touareg en elektrische e-Golfjes.

Verplicht

Het gaat volgens het Duitse transportministerie KBA om een verplichte terugkoop-actie, omdat de auto’s niet waren goedgekeurd voor de openbare weg. Hierdoor kunnen volgens het ministerie niet alle risico’s voor de verkeersveiligheid worden uitgesloten.

Volgens VW is er weinig aan de hand. Ze zijn hooguit vergeten te documenteren en communiceren wat er niet seriematig aan de auto’s is. Het gaat volgens hen in de regel om futiliteiten, zoals een andere verfkleur in het motorcompartiment. Ook zijn er volgens VW geen ongevallen gebeurd met deze auto’s.