POPMUZIEK

‘Ik wil kerst weleens in Nederland vieren’

Print
‘Ik wil kerst weleens in Nederland vieren’

Mariah Carey. Afbeelding: Getty Images

Wie hoopt dat de koningin van de kerstmuziek donderdag in de Amsterdamse Ziggo Dome Santa Claus is coming to town zal zingen, moet Mariah Carey teleurstellen. „Dat doen anderen beter.”

Het telefoongesprek is amper begonnen of Mariah Carey valt even stil. Met vragen over Kerstmis is de Amerikaanse zangeres inmiddels meer dan bekend, maar deze kreeg ze niet eerder. Wat er bijzonder is aan kerst in Nederland? Ze heeft - uiteraard - geen flauw idee. Het antwoord, twee kerstdagen in plaats van één, bevalt haar zeer. „Wow, ik wou dat wij dat hier ook hadden. Ik ben dol op kerst, ik wil het weleens in Nederland vieren.”

Dat gaat dit jaar niet gebeuren - Carey kiest weer voor haar gebruikelijke bestemming, wintersportoord Aspen - maar het komt er dichtbij. Donderdag voert ze voor het eerst haar kerstconcert op in Nederland, in de Ziggo Dome. Het is na 1996, 2003 (beide keren Ahoy) en 2016 (Ziggo Dome) pas haar vierde optreden hier. ,,Ik heb daar eigenlijk geen verklaring voor, want ik hou van de Nederlandse sfeer en de mensen. Geloof me, als ik elke dag naar Nederland zou kunnen komen, zou ik het doen.’’

Charmeoffensief

Tot zover het charmeoffensief vanuit New York van een van de meest gelauwerde artiesten ter wereld. Carey, die vorige maand haar nieuwste album Caution uitbracht, verkocht meer dan 200 miljoen platen en staat daarmee op gelijke hoogte met onder meer ABBA, Queen en The Rolling Stones. Haar grootste hit zingen we allemaal mee; All I want for Christmas is You werd 16 miljoen keer verkocht en staat op 11 in de lijst van best verkochte singles aller tijden.

De titel van die plaat uit 1994 is ook de naam van de tournee die ze gek genoeg pas twintig jaar later (2014) introduceerde. De eerste drie jaar bleef het nog bij optredens in het Beacon Theatre in New York. Pas vorig jaar ging Carey met haar kerstrepertoire naar Las Vegas en Europa, nog zonder Nederland aan te doen. „Die uitbreiding beviel goed, daarom ben ik nu terug in Europa. Ik hoop dat ik van deze tournee een jaarlijkse traditie kan maken.”

Wereldwijd

Met twee albums (Merry Christmas uit 1994 en Merry Christmas II You uit 2010) heeft Mariah Carey zich naast Bing Crosby, Chris Rea en Wham! genesteld in het wereldwijde collectieve kerstgevoel. „Dat voelt als een grote eer, ik word er vaak op aangesproken. En inderdaad, meestal beginnen mensen dan over All I want for Christmas is you.”

Mede dankzij de jaarlijkse tv-kerstspecial van All You Need is Love is in Nederland een ander kerstnummer van Carey zeer geliefd: haar versie van Santa Claus is coming to town. De zangeres barst in lachen uit, wanneer ze hoort dat presentator Robert ten Brink jaar in jaar uit naar Schiphol gaat om met een grote groep stewardessen op dat nummer te dansen. „Hahaha, echt waar? Dat zou ik wel eens willen zien. Is dat nummer bij jullie zo populair?

Helaas voor Ten Brink en eventuele stewardessen die naar de Ziggo Dome willen; Carey laat het nummer in haar kerstshows links liggen. ,,Veel artiesten hebben Santa Claus is coming to town opgenomen en eigenlijk vind ik dat anderen het beter hebben gespeeld. Ik vind mijn eigen versie niet zo bijzonder en kies voor andere, eigen nummers. Maar misschien moet ik er voor Amsterdam nog eens over praten met mijn muzikanten?’’