Ald-Prinsen-Garde De Vöskes vieren jubileum

Print
Ald-Prinsen-Garde De Vöskes vieren jubileum

Tijdens de 3 x 11 jubileumavond werd een groepsfoto van Ald-Prinsen-Garde De Vöskes gemaakt. Afbeelding: VIA Limburg

Meerlo -

De Ald Prinsen van carnavalsvereniging De Vöskes hebben afgelopen weekend in zaal ’t Brugeind in Meerlo het 3 x 11 jarig jubileum gevierd. 39 ald Prinsen en 2 ald Vorsten waren van de partij. Vanwege het jubileum waren de dames ook uitgenodigd. Er werden beelden vertoond uit het verleden, fotoboeken bekeken en oude krantenknipsels gelezen.

Er is een boekje uitgebracht ter gelegenheid van het 3 x 11 jubileum. In dit boekje staan persoonlijke herinneringen, anekdotes en unieke gebeurtenissen uit de regeerperiode vanaf 1948 tot en met 2017. De voorzitter van de Ald-Prinsen Jan IV (Jan Buddiger) reikte het eerste exemplaar uit aan Ald-Prins Noud I (Noud Hendrix) die met 86 jaar de oudste van het gezelschap is.

De Ald-Prinsen werden tijdens het jubileum verrast met een bezoek van C.V. de Vöskes, die een onderscheiding uitreikte aan ald Prins Toon I (Toon van Lipzig). Hij is onderscheiden in de Orde van de Mieëlderse Vos. Toon I was in 1979 Prins en in 1985 een van de medeoprichters van de Ald-Prinsen-Garde. 33 jaar was hij penningmeester van deze club. Hij verzorgt mede het opnemen van de nieuwe ald Prins bij de Ald-Prinsen-Garde.

Werkeloos langs de kant

Sinds 1948 kent Meerlo carnavalsvereniging De Vöskes en sinds die tijd wordt elk jaar vanuit de raad van elf een nieuwe prins gekozen. Na het aftreden van de prins treedt hij automatisch toe tot de raad van elf. Vanaf 1982 is het niet vanzelfsprekend dat de prins uit de raad van elf wordt gekozen en kan deze ook gevraagd worden uit de Meerlose bevolking. Een groot succes, omdat de keuze op deze wijze veel groter is. Alleen bij het aftreden ontstond destijds een probleem omdat de prins niet automatisch in de raad van elf kwam en bij wijze van spreken ineens werkeloos langs de kant stond. Een van de oud prinsen verwoordt het als: „Het ene moment staan de mensen voor je te applaudisseren en het ander moment ben je niemand meer omdat je geen prins meer bent.”

Ald-Prinsen-Gezelschap

Deze opmerkingen zijn begin jaren tachtig aanleiding om een zogeheten Ald-Prinsen-Gezelschap op te richten. De belangrijke taak van de Ald-Prinsen is om de afgetreden prins op te nemen in hun gezelschap. In de loop der jaren heeft het gezelschap zijn plaats in de Meerlose gemeenschap bewezen. Ze bezoeken met zo veel mogelijk oud Prinsen de recepties van de nieuwe prins en overhandigen de nieuwe heerser ook een onderscheiding( Ald-Prinsen-Plak) van de oude kameraden. Bij een feest of droevige gebeurtenis van een oud Prins zijn de heren ook van de partij. Ook helpen de Ald-Prinsen mee aan de jaarlijkse rommelmarkt en verkoop van het officiële orgaan van C.V. De Vöskes, de Vossentoeter die jaarlijks eenmaal uitkomt. De Ald-Prinsen-Garde doet ook altijd mee met het lokale liedjesconcours, waar ze al drie keer hebben gewonnen. De Ald-Prinsen helpen ook altijd mee bij de opluistering van de dialect carnavalsmis in de kerk van Meerlo op carnavalszaterdag. Tenslotte begeleiden de oudgedienden de Prinsenwagen tijdens de optocht op carnavalszondag.