Blokhuis in het nauw rond abortuskwestie

Print
Blokhuis in het nauw rond abortuskwestie

Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport . Afbeelding: ANP

D66 en VVD drijven ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in het nauw in een meningsverschil over Siriz, de christelijke vraagbaak voor ongewenst zwangere vrouwen.

Blokhuis moet ervoor zorgen dat de dienst, zolang zij met overheidsgeld zwangeren adviseert, niet langer deelneemt aan campagnes tegen abortus, stellen de beide regeringspartijen.

De twee coalitiepartijen willen dat de Tweede Kamer dat onderstreept en hebben daarvoor genoeg partijen achter zich.

Abortus

Siriz komt voort uit de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK), die campagne voert tegen abortus, en is daarmee nog altijd nauw verbonden. De VVD en D66 twijfelen, samen met een aantal andere partijen in de Kamer, al langer of Siriz niet stiekem probeert vrouwen ervan te weerhouden hun zwangerschap af te breken.

De twee coalitiepartners wilden Blokhuis de kans geven regels op te stellen om te verzekeren dat de hulporganisatie zwangeren onpartijdig advies geeft. Maar de medewerking van Siriz aan een anti-abortuscampagne heeft hun woede gewekt.

Gewraakt

Blokhuis wil Siriz niet verbieden deel te nemen aan bijvoorbeeld de gewraakte Week van het Leven. Buiten hun advieswerk om zijn organisaties als Siriz volgens hem vrij om te doen en laten wat ze willen. Hij beloofde wel de zwangerenvraagbaak aan te spreken op haar deelname aan de anti-abortuscampagne.

,,Wat D66 betreft mogen gesubsidieerde keuzehulporganisaties niet sturen’’, zegt Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66). ,,Niet in gesprekken en niet in andere uitingen.’’

‘Sturend’

De Kamer kijkt met argwaan naar Siriz sinds de Groene Amsterdammer berichtte over ‘sturend’ advies. Het weekblad deed zich voor als een ongewenst zwangere en kreeg naar eigen zeggen vooral bezwaren tegen abortus en zelfs ronduit onjuiste informatie over zo’n ingreep te horen.

De PvdA probeerde in het najaar al de landelijke subsidie te stoppen, maar kreeg daarvoor geen meerderheid. Ook GroenLinks heeft geen goed woord over voor de vraag baak. Kamerlid Corinne Ellemeet haalde eerder al flink uit naar de werkwijze van de club. ,,Voorlichting aan vrouwen die ongewenst zwanger zijn, moet gebaseerd zijn op de laatste stand van de wetenschap. Siriz, dat het ongeboren leven wil beschermen, wijkt daarvan af. Het stelt dat vrouwen die een abortus ondergaan het risico lopen onvruchtbaar te worden en dat vrouwen psychische problemen kunnen overhouden aan hun keuze om de zwangerschap af te breken. Uit onderzoeken blijkt dat dat niet zo is.’’