Colorful Swing Band uit Roermond speelt op ‘Filipijnse SjtasieFestasie’

Print
Colorful Swing Band uit Roermond speelt op ‘Filipijnse SjtasieFestasie’

De Colorful Swing Band reist over enkele weken af naar de Filipijnen. Afbeelding: Colorful Swing Band

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De muzikanten van de Colorful Swing Band - vergezeld door enkele partners en familieleden - stappen op 31 januari in het vliegtuig richting Filipijnen. Daar verzorgt de band enkele optredens, onder meer op het Salakayan festival, dat begin februari plaatsvindt in de stad Miagao. „Het is daar dan net carnaval”, vertelt gitarist Guus Halmans. „Éen groot feest, vergelijkbaar met de SjtasieFestasie.”

De naam van de Roermondse band prijkt groot op het affiche van het festival. Naar verwachting loopt het hele dorp uit en staan er op 8 februari zo’n 25.000 mensen op in de Miagao Municipal Fountain Area. „Dat zijn er wel wat meer dan we gewend zijn”, lacht Guus. “Hartstikke leuk natuurlijk. We kijken er ook enorm naar uit.”

De Colorful Swing Band is nauw verweven met de stichting Help Filipino Children. Guus en de zangeressen Diana (de vrouw van Guus) en Mildred zijn de initiatiefnemers en tevens bestuursleden van de organisatie, die begin april het 10-jarig bestaan vierde. Diana en Mildred zijn beiden afkomstig van de Filipijnen. De stichting zet zich in voor de allerarmste kinderen op de archipel in Zuidoost-Azië. Het grootste project werd in 2015 geopend, een activiteitencentrum voor kinderen met het Syndroom van Down in Miagao, het dorp waar op 8 februari het optreden plaatsvindt. „Zij zullen tijdens het concert ook een lied met ons zingen”, blikt Guus vooruit.

De Roermondenaren delen in Miagao tevens de bühne met Douglas Nierras en A Cappella Manila. Guus: „Dat zijn absolute wereldsterren. Ze genieten een behoorlijk aanzien in de Filipijnen. En daar staan wij dan tussen. Geweldig!”

De instrumenten hoeven de bandleden niet zelf mee te nemen in het vliegtuig. „Daar is allemaal voor gezorgd, mede door de goede contacten met de plaatselijke burgemeester, die we vanuit onze functie binnen de stichting Help Filipino Children al regelmatig hebben gesproken. Hij is er ontzettend trots op dat er een Europese band komt optreden in haar dorp en heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het ons aan niets ontbreekt. Voor hem is het tevens een mooi stukje propaganda richting de naderende verkiezingen in mei van volgend jaar”, lacht Guus. „Om misverstanden te voorkomen, onze reis naar en het verblijf in de Filipijnen betalen we helemaal zelf. De eerste ideeën voor de reis zijn reeds zo’n drie jaar geleden voorzichtig geopperd tijdens een repetitie. Dus, iedereen heeft tijd genoeg gehad om te sparen. Het bedrag dat het concert oplevert komt ten goede aan de projecten van onze stichting.”

Naast de optredens heeft het gezelschap ruimschoots de tijd om het land te ontdekken. „Er staat van alles op het programma”, vertelt Guus, die al maanden bezig is met de voorbereidingen. “Een activiteit waar ik erg naar uitkijk is zwemmen met de walvishaaien.” De dikke winterjas kan overigens thuisblijven, want in de Filipijnen is het begin februari overdag gemiddeld 32 graden. „Dat wordt dus spelen in de korte broek en een T-shirt”, lacht de gitarist.

Voor het zover is staan er nog twee optredens in eigen regio op het programma. Het eerste, dat te boek staat als uitzwaaiconcert, vindt aanstaande zaterdag 15 december plaats in café-zaal Aad Remunj aan de Herkenbosscherweg 10 in Roermond. Aanvang om 20.00 uur. Op 1 januari is de Colorful Swing Band nog te horen bij Blond & Blond aan de Roerkade.