Venray legt bibliotheek aan banden

Print
Venray legt bibliotheek aan banden

De bieb in venray Afbeelding: Laurens Eggen

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray -

De noodlijdende bibliotheek in Venray wil dit jaar 140.000 euro meer subsidie dan de gemeente wil geven. Volgens BiblioNu heeft ze volgend jaar 761.000 euro nodig om de begroting sluitend te krijgen, Venray wil niet meer dan 622.000 euro op tafel leggen.

BiblioNu werkt voor de gemeenten Venray en Horst aan de Maas. Eerder dit jaar liet de bibliotheek de gemeenten weten dat ze volgend jaar niet meer aan haar betalingsverplichting kan voldoen. Deze term wordt gebruikt als een bedrijf of instelling in staat van faillissement wordt verklaard. De organisatie krijgt het verwijt van de gemeenten dat ze de afgelopen jaren niet voldoende heeft gedaan om de opgelegde bezuinigingen goed te verwerken. Ook was de organisatie niet op orde. Zo was er geen verzekering voor werknemers. Toen een medewerker ziek werd, kostte dat de bibliotheek handenvol geld.

De Bieb zegt nu 761.000 euro nodig te hebben om de boel volgend jaar draaiende te houden in Venray. De gemeente is echter niet van plan dat bedrag op te hoesten, ook al beseft ze dat de organisatie geen spek meer op de ribben heeft en tegenvallers niet zal kunnen opvangen. Bij de begrotingsbehandeling bepaalde de gemeenteraad in november al dat de bieb geen cent extra krijgt. Ook Horst aan de Maas houdt de hand op de knip.

Verplichtingen

De uitleenorganisatie wordt zelfs flink aan banden gelegd. Venray verplicht BiblioNu ieder kwartaal de boeken te laten zien aan de gemeente, iedere keer wordt bekeken wat er met de subsidie gedaan is. Voor 1 februari moet BiblioNu een plan indienen waaruit blijkt hoe ze financieel weer gezond wil worden en wat ze in de toekomst wil doen voor de burgers. Ze is verplicht mee te werken aan financieel onderzoek als de gemeente daarom vraagt, de administratie moet eenvoudig te controleren zijn. De bibliotheek mag van Venray bovendien niet meer doen dan ze nu doet.

Overigens heeft BiblioNu in Venray en in Horst aan de Maas verhuisplannen. In Venray zou de bieb naar de oude AH aan het Henseniusplein moeten verhuizen, in Horst aan de Maas is het Gasthoês de beoogde nieuwe plek. In de subsidieaanvraag aan Venray benadrukt directeur Jimmy Hendriks dat de kosten van de verhuizing niet zijn meegenomen.

INFO

Onder curatele

Venray verplicht Biblioplus ieder kwartaal de boeken te laten zien aan de gemeente, iedere keer wordt bekeken wat er met de subsidie gedaan is.