Duurzaamheid

4800 zonnepanelen erbij in Heerlen-centrum

Print
4800 zonnepanelen erbij in Heerlen-centrum

Dit beeld moeten we de komende jaren veel gaan zien in de Heerlense binnenstad. Afbeelding: Hans van de Vlekkert

Zuid-Limburg / Heerlen / Hoensbroek -

Het aantal zonnepanelen in de binnenstad van Heerlen moet met 4800 groeien van 200 naar 5000. Die taak heeft de gemeente Heerlen zichzelf gesteld, met als doel duurzamer te worden.

Momenteel liggen er ongeveer 200 zonnepanelen op de daken van het Heerlense stadscentrum, laat de gemeente weten. Wethouder Charles Claessens (CDA, Milieu en Duurzaamheid) heeft daarmee voor een behoorlijke uitdaging gekozen. „Het doel is om het aantal zonnepanelen op zijn laatst nog in de huidige coalitieperiode naar 5000 te krijgen”, zegt hij.

Energiecoöperatie

Die periode loopt af in 2022, maar zo lang hoopt Claessens er niet op te hoeven wachten. „Hoe eerder, hoe beter. Ik zou ze er het liefst volgend jaar al hebben liggen, maar dat is niet realistisch.”

Om de 4800 extra zonnepanelen te realiseren wordt de energiecoöperatie Heerlen-centrum opgericht. Hierin moeten huiseigenaren, vastgoedbezitters, ondernemers en bewoners met het Heerlense bedrijf Operatie Lijnspel uitvoering aan het plan geven. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het opzetten van dergelijke samenwerkingen.

Samenwerking

Hoe de samenwerking er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Leo Crombach van Operatie Lijnspel geeft aan dat hij bezig is om een groep van acht tot tien kwartiermakers samen te stellen. „Daarin moeten partijen uit de binnenstad, zoals bewoners en horeca, vertegenwoordigd zijn. Ook zitten er mensen in die de weg in de energiewereld kennen.”

Overleg

Die groep kwartiermakers komt nog dit jaar bij elkaar voor een eerste overleg, vervolgt Crombach. „In januari willen we presenteren hoe we dit plan gaan aanpakken. Het is in elk geval de bedoeling dat de binnenstad er als geheel beter van wordt. Daarbij gaat het niet alleen om het opwekken en leveren van energie aan het netwerk, maar ook om sociale initiatieven te ontwikkelen. Die 5000 zonnepanelen moeten dé batterij voor het hele centrum worden.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen