25 banen weg bij in geldnood verkerend Rubicon

Print
25 banen weg bij in geldnood verkerend Rubicon

Het hoofdkantoor van Rubicon in Horn. Afbeelding: John Peters.

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Roosteren / Nieuwstadt / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum -

Jeugdzorginstelling Rubicon zit in acute financiële problemen. Om de salarissen van het personeel deze en volgende maand te kunnen betalen, moeten gemeenten en een noodfonds van het Rijk bijspringen. Om verder financieel orde op zaken te stellen, verdwijnen bij de instelling 25 banen.

De veertien betrokken gemeenten in Noord-en Midden-Limburg is gevraagd bij te springen door zorg die nog geleverd moet worden, voor te financieren. Het gaat om 800.000 euro. Daarvan moet wel nog een openstaande schuld van Rubicon van 600.000 euro worden verrekend. Verder wil Rubicon 1,9 miljoen euro aan eenmalige injectie van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ), in de vorm van een lening.

De jeugdzorginstelling (167 fte, 900 cliënten) zit in een bestuurlijk fusieproces met de Conrisq-groep. Per 1 januari gaat Rubicon op in de zorgorganisatie, die zes instellingen omvat, waaronder de Rooyse Wissel in Oostrum. „Daarvóór moeten de financiële problemen zijn opgelost”, zegt Hub Bloebaum, die na de fusie directeur wordt van Rubicon. De gemeenten hebben het verzoek van Rubicon in beraad, Bloebaum verwacht voor het eind van het jaar duidelijkheid over de lening van de TAJ.

Reistijd

De acute geldproblemen zijn deels ontstaan doordat zaken administratief niet goed op orde waren. Bloebaum: „Op een aantal punten is Rubicon blijven werken zoals vóór de decentralisaties in 2015. Een voorbeeld? Er zijn soms diensten verleend die niet gefactureerd konden worden, zoals reistijd van de hulpverleners.” Behalve een beter registratiesysteem van werkzaamheden en een personeelsreductie wordt bekeken of een aantal panden -Rubicon bezit voor enkele miljoenen aan vastgoed waarop geen schulden rusten- kan worden verkocht.

Vakbond

Vakbond FNV Zorg&Welzijn is „geschokt”door de aangekondigde ontslagen, zegt bestuurster Janny Koppens. „Ons is voorgespiegeld dat de fusie nauwelijks tot geen personele gevolgen zou hebben. Nu lijkt het erop dat er met name banen in uitvoerende functies verdwijnen, funest gezien de huidige werkdruk.” De bond zet de onderhandelingen over een sociaal convenant stop na de aankondiging van de ontslagen, om zich te beraden op de koers. „De beloften van geen gedwongen ontslagen blijken geen waarde te hebben.”

Lees meer: Werknemers Rubicon betalen de prijs voor de chaos

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje