Hartslag 2.0

Hardere aanpak van ‘overlastflats’ in Heerlen

Print
Hardere aanpak van ‘overlastflats’ in Heerlen

De Saffierflat aan de Sittarderweg is de eerste ‘overlastflat’ die met Operatie Hartslag 2.0 werd aangepakt. Afbeelding: Luc Lodder

Zuid-Limburg / Heerlen / Hoensbroek -

De gemeente Heerlen rolt de werkwijze van Operatie Hartslag 2.0 verder uit in de stad. Hierbij wordt overlast in en om wooncomplexen harder aangepakt, in combinatie met het verlenen van zorg.

Dat heeft het college van burgemeesters en wethouders dinsdag besloten. Bij Hartslag 2.0 wordt een zerotolerancebeleid gevoerd tegen de veroorzakers van allerlei vormen van overlast. Daarnaast krijgen overlastplegers die dat nodig hebben ook zorg en psychische begeleiding. Voorbeeld van de aanpak is de manier waarop de overlast in en rondom de Saffierflat aan de Sittarderweg is aangepakt.

Asociaal gedrag

Daar wordt sinds dit jaar een zerotolerancebeleid gevoerd tegen asociaal gedrag en drugsoverlast. Ook zijn overlastveroorzakers uit deze flat op andere plekken ondergebracht. Vorige week werd bekend dat Wonen Limburg de flat heeft gekocht. De woningcorporatie wil appartementen in het complex opknappen en duurzamer maken.

„Maar het is niet de bedoeling van Operatie Hartslag 2.0 om het bij een eenmalige actie bij de Saffierflat te laten”, zegt wethouder Peter van Zutphen (SP), die bij afwezigheid van waarnemend burgemeester Emile Roemer het woord over deze kwestie voerde.

Meerdere plekken

Plekken waar de aanpak Hartslag 2.0 toegepast kan worden zijn ook al in beeld, vervolgt Van Zutphen. „De situatie rondom het Lange Jan-park aan de Sittarderweg komt in aanmerking voor deze aanpak. Ook zijn er op meerdere plekken in Hoensbroek en Heerlerheide concentraties van woonvormen waar veel overlast veroorzaakt wordt.”

Convenant

In lijn met Hartslag 2.0 heeft de gemeente vorige week een convenant met alle woningcorporaties en huurdersverenigingen met sociale woningbouw ondertekend. Daarin worden zij nadrukkelijker medeverantwoordelijk voor zaken die in en om hun wooncomplexen gebeuren. Daaronder valt de aanpak van overlast en het duurzamer maken van woningen en de omgeving.

Het gemeentebestuur heeft het nieuwe beleid omschreven in een actieplan, dat aan de Heerlense gemeenteraad is verstuurd. Die zal zich naar verwachting in de gemeenteraadsvergadering van januari over het plan buigen.