Andere Tijden over dorpspastoor René Pisters

Print
Andere Tijden over dorpspastoor René Pisters

Pastoor Pisters en zijn kapelaan. Afbeelding: NTR

Zuid-Limburg / Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Het tv-programma ‘Andere Tijden’ zendt een special uit over de missie van de Simpelveldse pastoor René Pisters. Te zien op maandag 17 december om 21.10 uur op NPO 2.

De 54-jarige René Pisters wordt omschreven als een dorpspastoor met een missie. Hij ziet dat de kerken leeg lopen omdat steeds minder mensen zich er thuis voelen en is vastbesloten dat te veranderen binnen zijn parochie. Hij wil de parochianen en dan vooral de jongeren meer bij het reilen en zeilen van de kerk betrekken. Andere Tijden volgde Pisters over een langere periode, waarin veel gebeurde.

De dorpspastoor is te zien tijdens carnaval, het paasfeest, processies en zijn dagelijks leven dat in het teken staat van zijn parochie. Het jaar 2018 was een belangrijk jaar voor Pisters. Om zijn 25-jarig priesterschap te vieren bedacht hij iets dat alle dorpsgenoten moest verbinden. Na het zien van het succes van The Passion wist hij wat dat moest worden: The Passion Simpelveld. Het lijdensverhaal van Jezus, maar dan opgevoerd door en voor zijn eigen parochianen.

Ook deed dit jaar een nieuwe kapelaan zijn intrede, een Indiase priesterstudent die begin 2018 tot priester is gewijd in India. In India is een overschot aan priesters, terwijl we in Nederland een groot tekort hebben. Maar in India is de cultuur heel anders, daar puilen de kerken uit, staan de pastoors nog op een voetstuk en is de kerkelijke betrokkenheid van de gelovigen nog heel groot. Andere Tijden volgt de Indiase kapelaan samen met Pisters bij schuttersfeesten en aan de vlaai bij een vijftigjarig echtpaar.