Zonneweide

Groen licht voor zonneweide Lanakerveld

Print
Groen licht voor zonneweide Lanakerveld

In het Lanakerveld liggen straks zonnepanelen Afbeelding: Johannes Timmermans Fotografie

Maastricht / Itteren -

Een meerderheid in de Maastrichtse gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met de aanleg van een zonneweide in het Lanakerveld.

„Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Maastricht.” Zo omschreef raadslid Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht de beslissing van de gemeenteraad om in te stemmen met de aanleg van een zonneweide in het Lanakerveld. Vier moties van de Liberale Partij Maastricht – waarin onder meer werd opgeroepen geen landbouwgrond op te offeren voor zonnepanelen en gesprekken op te starten over duurzame alternatieven – werden weggestemd.

De aanleg van de zonneweide – 32 hectare of 64 voetbalvelden groot – is controversieel. Het plan kan in de wijken Malberg en Oud-Caberg op de nodige tegenstand rekenen. Net als bij eerdere vergaderingen over het Lanakerveld zat de publieke tribune vol. De bewoners en boeren verlieten na afloop diep teleurgesteld de raadzaal.

Fractievoorzitter Alexander Lurvink van MOED toonde begrip voor de klimaatambities van de coalitie. „Dit brengt ons eerder naar de eindstreep. Maar voelt niet goed.” Lurvink maakte zich echter geen illusies. „Binnen de coalitie is hier brede steun voor.” Hij diende een amendement in waarin hij vroeg werk te maken van een maximale participatie van bewoners in de zonneweide en een goede landschappelijke inpassing nabij de boerenbedrijven in Oud-Caberg. Dat amendement werd wel aangenomen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen