Klopjacht Franse politie op dader aanslag Straatsburg

De dader is nog voortvluchtig © AFP

De schutter die dinsdagavond in het centrum van Straatsburg het vuur opende en drie mensen doodschoot, is nog steeds op de vlucht. De Franse politie bevestigt dat het gaat om de 29-jarige Cherif Chekatt, geboren in Straatsburg en bekend bij de Franse inlichtingendiensten.

AD

De dader opende dinsdagavond op drie plekken in de stad het vuur. Dat gebeurde tussen kwart over acht en negen uur. Twee keer was er ook een schotenwisseling met politieagenten en militairen die toch al op de been waren voor de beveiliging van de altijd druk bezochte kerstmarkt van Straatsburg. Daarbij zou de aanvaller ook zijn geraakt. Naast de drie dodelijke slachtoffers zijn er zeven zwaargewonden gevallen. Nog eens zeven mensen raakten lichtgewond, aldus de prefectuur woensdag.

© ANP Graphics

De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft woensdag aangegeven dat er nog niet met zekerheid gezegd kan worden dat de dader handelde uit een terroristisch motief.

Nog steeds voortvluchtig

De verdachte, de 29-jarige Cherif Chekatt, is nog altijd voortvluchtig. Honderden politieagenten en militairen zijn ingezet en grenscontroles zijn verscherpt om te voorkomen dat hij naar het buitenland ontsnapt. Woensdagochtend was er onder meer een politieactie aan de gang in de buurt van de kathedraal van Straatsburg, maar daar werd geen spoor van de verdachte aangetroffen. Wel zijn er woensdag vijf andere verdachten opgepakt die gelinkt zijn aan Chekatt. Zij worden op dit moment ondervraagd.

© AFP

Dinsdagavond waren er berichten dat de dader gewond zou zijn geraakt na de schietpartij op de kerstmarkt in Straatsburg. In de Franse media circuleren bovendien berichten dat hij er met een taxi vandoor zou zijn gegaan. De chauffeur van de taxi zou daarbij gewond zijn geraakt en heeft zich bij de politie gemeld.

‘Zoektocht zeer uitputtend’

De burgemeester van Straatsburg zou tegen de Franse nieuwszender France Info hebben gezegd dat de verdachte dinsdagavond rond 22.00 uur (na de schietpartij) in de wijk Neudorf door agenten is opgemerkt. Hij hield zich op in het donker. Daarop werd met een zaklantaarn in zijn gezicht geschenen. Hij werd daardoor verblind en begon als reactie op de agenten te schieten, waarna hij vluchtte.

Volgens politiewoordvoerder Yves Lefèbre is de zoektocht naar de dader zeer uitputtend voor de agenten. ,,Hij kan zich overal verstoppen. In elk huis, achter elke voordeur.

Andere kerstmarkten

Andere kerstmarkten in Frankrijk zijn vandaag extra beveiligd. Ook zijn alle eventuele ‘gele hesjes’-demonstraties in de buurt van Straatsburg verboden, om agenten de kans te geven de aandacht volledig te richten op de zoektocht naar de verdachte.

Dreigingsniveau

Het dreigingsniveau in Frankrijk verhoogd naar de hoogste categorie. Regionale kranten zijn geschrokken en komen vanochtend met koppen als ‘Horror op de kerstmarkt’ en ‘Straatsburg in het hart geraakt’. Het is niet de eerste keer dat Straatsburg doelwit is. In 2000 werd al eens een aanslag voorkomen.

© AFP

Strafblad

De Franse minister van Binnenlandse Zaken kondigde vannacht in een persconferentie aan dat Cherif Chekatt, zowel in Frankrijk als in Duitsland een strafblad heeft en al vroeg in aanraking kwam met justitie. Volgens de Franse krant Le Figaro is de verdachte twintig keer eerder veroordeeld voor onder meer overvallen.

Hij zou in 2016 op de lijst van geradicaliseerde Fransen zijn beland, nadat de binnenlandse veiligheidsdiensten tijdens een gevangenisbezoek gewelddadigheid en ‘religieus proselitisme’ (overdreven bekeringsdrang) signaleerden. Vanwege zijn radicalisering werd hij al enkele jaren door de politie in de gaten gehouden.

Volgens berichten in de Franse media is er gisterochtend nog een huiszoeking bij de man thuis verricht, in verband met een onderzoek naar hem wegens doodslag. De man was daarbij niet thuis aanwezig. Bij de huiszoeking zouden granaten zijn gevonden. Gisteren zijn er wel enkele handlangers van Chekatt gearresteerd die eveneens betrokken zouden zijn geweest bij de poging tot doodslag.

Slachtoffers

Onder de doden is onder anderen een Thaise toerist. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Zuidoost-Aziatische land gaat het om een 45-jarige man die met zijn vrouw op vakantie in Frankrijk was.

Het koppel was enkele uren voor de schietpartij in de stad gearriveerd. De vrouw raakte gewond. De man overleed door een kogel in het hoofd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal