Jos Brech doorbreekt stilzwijgen in rechtbank: 'Ik heb het niet gedaan'

Print
Jos Brech, de verdachte in de zaak Nicky Verstappen heeft woensdag in de rechtszaal ontkend dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de jongen.

,,Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft ontvoerd, die ontuchtige handelingen met hem heeft gepleegd en ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen van het leven heeft beroofd. Ik heb het niet gedaan." verklaarde Brech tijdens de pro forma-zitting in Maastricht. ,,Ik vind het verschrikkelijk voor de familie dat ze al zo lang moeten wachten op antwoorden. Dat is moeilijk. Het is ook moeilijk om te zien en te horen waarvan ik verdacht word. En dat ik daardoor in detentie zit."

Overleg
Over de fatale avond van Nicky, wil hij in overleg met zijn advocaat, nog niets zeggen. Hij had eerder verklaard dat hij er iets over wil zeggen ,,als de tijd daar rijp voor is" en ,,als alles begrepen is". Wat hij daarmee bedoelde, wilde hij niet toelichten.

Bekijk ook de tijdlijn van de zaak-Nicky Verstappen.

Brech bekende wel dat hij kinderporno op zijn computer had staan. De familie van Nicky is ook in de rechtszaal aanwezig. Zij zitten vlak achter de verdacht, tussen hen in zit parketpolitie.

Vrijlating
Advocaat Gerald Roethof vroeg de rechter om Brech vrij te laten. ,De verdenking is niet sterk genoeg om voortduring van de voorlopige hechtenis te rechtvaardigen", zei hij. 

Roethof zei een zakelijk pleidooi te houden maar zich terdege bewust te zijn van de pijn van de familie. ,,Dat betekent niet dat wij de zaak niet van een afstand moeten bekijken. Loskoppelen van de emotionele lading. Dan meen ik dat u vandaag zult moeten zeggen: Meneer Brech ga naar huis'', aldus Roethof.

Lees meer: Advocaat: laat Jos Brech vrij

De 11-jarige Nicky uit Heibloem werd gedood tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide in 1998. Zijn dood bleef heel lang onopgelost, tot tijdens een groot DNA-verwantschapsonderzoek de 56-jarige Brech in beeld kwam. Brechs DNA werd gevonden op de kleding van de jongen, onder meer op de onderbroek.

Lees ook: Zaak Jos Brech: formaliteit met emotionele lading

Brech bleek echter spoorloos. Na een internationale klopjacht werd hij 26 augustus aangehouden in een afgelegen gebied in Spanje, nabij Barcelona.

Lees ook: Dossier Nicky Verstappen: onderzoek vol mankementen

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen