Advocaat: laat Jos Brech vrij

Print
Advocaat: laat Jos Brech vrij

Afbeelding: ANP

,,Laat Jos Brech vrij", dat zei zijn advocaat Gerald Roethof in de rechtbank in Maastricht tijdens de eerste zitting tegen de man die vastzit op verdenking van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998.

,,De verdenking is niet sterk genoeg om voortduring van de voorlopige hechtenis te rechtvaardigen", aldus Roethof. Brech zit sinds zijn arrestatie eind augustus in de cel.

Lees ook: Jos Brech doorbreekt stilzwijgen in rechtbank: 'Ik heb het niet gedaan'

De familie Verstappen, ook in de rechtszaal aanwezig, hoorde het verzoek van Roethof hoofdschuddend aan. De rechtbank zal later over de voorlopige hechtenis beslissen. Brech ontkent de beschuldigingen.

Volg alle ontwikkelingen in de rechtszaal hier in ons liveblog

Roethof zei een zakelijk pleidooi te houden maar zich terdege bewust te zijn van de pijn van de familie. ,,Dat betekent niet dat wij de zaak niet van een afstand moeten bekijken. Loskoppelen van de emotionele lading. Dan meen ik dat u vandaag zult moeten zeggen: Meneer B. ga naar huis'', aldus Roethof.

Niet compleet
Volgens Roethof zijn de dossiers die hij kreeg niet compleet. Het Openbaar Ministerie (OM) wil volgens Roethof niet alle stukken aan hem ter beschikking stellen ,,omdat veel delen uit het dossier niet meer belangrijk zouden zijn". Roethof vindt dat het OM daarmee verdediging en rechtbank belangrijke informatie onthoudt.

Bekijk ook de tijdlijn van de zaak-Nicky Verstappen

Ook waren er andere verdachten in beeld en tevens het wegloopscenario kan niet worden uitgesloten, meent Roethof. Nicky had tijdens het kamp ruzie met de jongens met wie hij in de tent sliep. ,,Er was gevochten, geschopt, Nicky was getrapt in zijn buik en nek." De familie van de jongen, vlak achter Roethof gezeten, hoorde dit met ongeloof aan.

Doodsoorzaak
Ook vraagt Roethof zich af of er wel een strafbaar feit is gepleegd. De doodsoorzaak van Nicky is nooit achterhaald, ook staat seksueel misbruik niet vast. ,,Wij weten het niet. Wij weten niet of er een misdrijf heeft plaatsgevonden. En een ding wat wij niet mogen doen is gokken. Dat doe je in een casino, niet in de rechtbank."

Seksueel misbruik
Volgens Roethof is er ook geen bewijs dat Verstappen seksueel misbruikt is. Het DNA van Brech is op Nicky gevonden, onder meer op zijn onderbroek. ,,Er zijn nergens spermasporen gevonden", zei advocaat Gerald Roethof. ,,Waarom dan denken aan misbruik?" Het feit dat de onderbroek en pyjamabroek van de jongen binnenstebuiten zaten, zegt volgens Roethof ,,helemaal niets". De advocaat vertelde de rechter dat hij zijn onderbroek ook wel eens per ongeluk verkeerd had aangetrokken.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen