GENÈVE

‘Luchtvaart profiteert van groei en dalende olieprijzen’

Print
‘Luchtvaart profiteert van groei en dalende olieprijzen’

Afbeelding: ANP

De luchtvaartsector zal volgend jaar een stuk winstgevender zijn.

Volgens de internationale branchevereniging IATA zullen maatschappijen wereldwijd profiteren van lagere olieprijzen en groeiende economieën. Al met al rekent IATA op een winstgroei met 10 procent tot 35,5 miljard dollar.

Noord-Amerika zal volgens IATA goed zijn voor bijna de helft van de totale winsten. In Europa, waar maatschappijen doorgaans termijncontracten afsluiten met brandstofleveranciers, zal de winstgroei om die reden wat achterblijven. Ook de „intense concurrentie” drukt dit resultaat.

Volgens IATA zal in alle regio’s behalve Afrika sprake zijn van groei. De organisatie berekende de winstgroei op basis van een gemiddelde olieprijs van 65 dollar per vat en een wereldwijde economische groei van 3,1 procent.

Dit jaar zijn luchtvaartmaatschappijen tezamen naar verwachting goed voor 32,3 miljard dollar winst. Deze voorspelling is lager dan de 33,8 miljard dollar die IATA in juni voorzag. De omzet van de sector stijgt volgens IATA volgend jaar met 8 procent.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen