Altaarnatief – hedendaagse kunst in de Sint-Lambertuskerk in Horst

Print
Altaarnatief – hedendaagse kunst in de Sint-Lambertuskerk in Horst

Honderden bootjes van kaarsresten, een van de tentoongestelde werken, van de hand van Nellie de Mulder

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Noord-Limburg -

Een gouddelver. Afvalbakken. Vliegen rond het Laatste Avondmaal. Een kerk van papier. Een voetbalheilige. Een koninginnenmantel voor Maria. Geheimzinnige kabouters. Een meer dan drie meter hoge stoel. Rode bezems. De seizoenen verbeeld in een roosvenster. Honderden bootjes van kaarsresten. Een heilige in een zwembad. En dat is nog maar een kleine greep uit wat op 28, 29 en 30 december allemaal te zien, horen en beleven is tijdens Altaarnatief, een expositie van hedendaagse kunst in de Sint-Lambertuskerk in Horst.

De Sint-Lambertuskerk is misschien wel het best bewaarde geheim van Horst. Vreemd genoeg, want het uit 1953 daterende gebouw herbergt een collectie kunstschatten die haar weerga in Nederland nauwelijks kent. Tijdens Altaarnatief gaan hedendaagse kunstwerken drie dagen lang de dialoog én de confrontatie aan met het kerkgebouw, zijn inventaris, het instituut kerk en religie in het algemeen.

De drieëntwintig deelnemende professionele kunstenaars - zowel oude rotten als jonge honden - zijn zowel afkomstig uit Horst aan de Maas en omgeving als uit de wijde, al dan niet buitenlandse omtrek. Het betreft zowel oude rotten als jonge honden, mannen en vrouwen. Bijna allemaal tonen ze nieuw, speciaal voor deze expositie gemaakt werk. Ze reageren op het gebouw en alles wat daarmee samenhangt met schilderijen, sculpturen, geluiden, video’s, foto’s, installaties, muziek. Bewonderend, prikkelend, kritisch, vragen opwerpend – precies zoals je van hedendaagse kunst mag verwachten.

Altaarnatief vindt plaats onder de vlag van Zeen, het in september van dit jaar opgerichte kunstenaarscollectief in Horst aan de Maas. De opening van Altaarnatief vindt plaats op vrijdag 28 december om 19.30 uur. Op zaterdag 29 december en zondag 30 december is de expositie geopend van 12.30 tot 17.30 uur. De toegang is gratis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen