Advocaat Brech: geen bewijzen voor misdrijf met Nicky

Print
Advocaat Brech: geen bewijzen voor misdrijf met Nicky

Afbeelding: Harry Heuts

Is er wel sprake van een misdrijf? Advocaat Gerald Roethof zaait in de Maastrichtse rechtbank twijfel over de bewijzen rond de dood van Nicky Verstappen in 1998. De doodsoorzaak van Nicky is nooit vastgesteld. Dat verdachte Jos Brech nu vast zit op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Nicky, gaat dus veel te ver, bepleit Roethof.

De advocaat hield tijdens de pro forma-zaak tegen Brech een pleidooi van ruim een uur. Punt voor punt probeerde hij daarin duidelijk te maken dat Brech niet de dader is, als er überhaupt al sprake is van een dader. Brech wordt verdacht van ontvoering, misbruik en het doden van Nicky. Tentgenootjes verklaarden vlak na het overlijden van Nicky echter dat de jongen zelf had aangekondigd weg te zullen lopen. Bewijs dat hij tegen zijn zin is meegenomen, is er niet. Er zijn geen sporen van verzet, stelt Roethof.

Volg de rechtszaak op de voet in ons liveblog.

Vlak voor zijn verdwijning had Nicky ruzie met tentgenootjes waarbij Nicky geschopt en geslagen zou zijn, citeert Roethof tot verontwaardiging van Nicky’s ouders en zus uit het dossier. De rechter moest de ouders één keer tot rust manen, nadat Roethof zich beklaagde over rumoer.

Misbruik

Ook het misbruik is niet te bewijzen, stelt de advocaat. Deskundigen spreken elkaar tegen en tonen geen hard bewijs voor misbruik aan. Dat het DNA op de kleding van Nicky terecht is gekomen, bewijst nog niet dat Brech hem ook heeft gedood. Als de twee toevallig naar dezelfde wc zijn geweest, kan het DNA al zijn overgebracht. Ook het feit dat Brech niet meedeed aan het DNA-onderzoek kan niet tegen hem gebruikt worden, vindt de advocaat. Immers, bijna een derde van de opgeroepen mannen deed niet mee. „En zelf zou ik het ook niet doen. De overheid weet al genoeg van je.”

Lees ook: Jos Brech doorbreekt stilzwijgen in rechtbank: ‘Ik heb het niet gedaan’

Het openbaar ministerie stelt dat het DNA wel nadrukkelijk in de richting van Brech wijst. In totaal zijn er 21 DNA-sporen van Brech gevonden, het overgrote deel op de onderbroek van de jongen. Dat DNA kan er niet toevallig terecht zijn gekomen, stelt justitie. Het wijst op meermalig contact tussen Brech en Nicky.

Roethof vindt dat Brech meteen vrij moet komen. Want zolang er geen enkel bewijs is voor een misdrijf, kan er ook geen verdachte worden vastgehouden, redeneert hij. Justitie denkt daar nadrukkelijk anders over. Dat er geen doodsoorzaak is vastgesteld, betekent niet dat er geen misdrijf heeft plaatsgevonden, stellen de officieren van justitie. Er zijn aanwijzingen dat Nicky is gestikt. Een mogelijke drukplek in zijn nek en vlekken in het gezicht zouden daarop wijzen.

Dna

Brech zelf nam aan het begin van de zaak even zelf het woord. Hij gaf toe dat er kinderporno op zijn computer was gedownload. Hij had die apart gezet om te vernietigen, stelt hij. Verder ontkent hij Nicky te hebben ontvoerd, misbruikt of vermoord. Over de aanwezigheid van zijn Dna wil hij op op advies van zijn advocaat nu nog niets zeggen. Op een geschikt moment zal hij een verklaring afleggen, liet hij weten.

De rechtbank maakt op z’n vroegst om half vijf bekend of Brech vast blijft zitten.

Bekijk hier de tijdlijn in de zaak-Nicky Verstappen