Rechter: Jos Brech blijft vastzitten

Print

Afbeelding: De Limburger

Jos Brech, de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, blijft vastzitten. Dat heeft de rechter in Maastricht woensdag beslist.

Brech stond woensdag voor het eerst voor de rechter in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen. Het ging om een zogenoemde pro forma-zitting.

De rechtbank vindt dat er voldoende aanwijzingen zijn dat de jongen uit Heibloem is misbruikt en gedood.

Nicky Verstappen is kort voor zijn overlijden in 1998 verkracht, daar wijst letsel op dat diverse deskundigen hebben geconstateerd. De rechtbank acht het seksueel misbruik van Nicky aannemelijk. In combinatie met de aangetroffen DNA-sporen van de 55-jarige Jos Brech op de onderboek, pyjamabroek en het lichaam van Nicky, het uitblijven van een verklaring voor die sporen èn Brechs aanwezigheid ’s nachts op de plaats waar Nicky 3,5 uur eerder dood was aangetroffen, zijn dat voldoende redenen voor de rechtbank om Brech vast te houden.

Dna-sporen
Eerder op de dag bleek dat er 18 DNA-sporen van Brech zijn gevonden aan de binnen- en buitenkant en aan de voor- en achterkant van de onderbroek van Nicky Verstappen. Ook vonden onderzoekers één dna-spoor op zijn pyjamabroek en één op zijn lichaam. Daarnaast zijn ook drie haren gevonden.

 

Lees hier het liveblog over de zitting terug.

Verdacht
,,Het dna van een volwassen man zit op een dode, 11-jarige jongen. Dat is heel verdacht", stelde de officier van justitie. Volgens hem gaat het om ,,meer dan eenmalig, vluchtig contact". Ook is er volgens hem geen sprake van secundaire overdracht, dus dat het DNA van Brech via iemand anders op de kleding van Nicky is terechtgekomen.

Lees ook: OM: 21 dna-sporen van Brech op Nicky Verstappen

Brech zelf ontkent schuld. De verdachte nam aan het begin van de zitting kort het woord. Hij verklaarde onschuldig te zijn aan de ontvoering, het misbruik en de dood van Nicky Verstappen. Wel gaf hij toe dat er kinderporno op zijn harde schijf stond. .

Brechs advocaat Gerald Roethof vroeg de rechter om directe vrijlating van zijn cliënt. In een betoog van ruim een uur probeerde hij duidelijk te maken dat Brech niet de dader is, en dat er zelfs mogelijk helemaal geen dader is geweest. Bewijs dat Nicky Verstappen tegen zijn zin is meegenomen, is er bijvoorbeeld niet. Er zijn geen sporen van verzet, stelde Roethof in zijn pleidooi.

Lees ook: Advocaat Brech: geen bewijzen voor misdrijf met Nicky

Ook seksueel misbruik is volgens de advocaat niet te bewijzen. ,,Er zijn nergens spermasporen gevonden", zei hij. ,,Waarom dan denken aan misbruik?" Het feit dat de onderbroek en pyjamabroek van de jongen binnenstebuiten zaten, zegt volgens Roethof ,,helemaal niets". De advocaat gaf de rechter als voorbeeld dat hij ook wel eens zijn onderbroek per ongeluk verkeerd om had aangetrokken.

De doodsoorzaak van Nicky is nooit met zekerheid vast komen te staan. Deskundigen die het lichaam van de jongen hebben onderzocht, konden niet tot een eenduidig oordeel komen. Er is wel letsel op het lichaam aangetroffen, maar dat kan volgens Roethof ook komen door de ruzie die Nicky tijdens het kamp had met zijn tentgenootjes.

Bekijk hier de tijdlijn terug van de zaak-Nicky Verstappen

De ouders en de zus van Nicky Verstappen waren woensdag ook aanwezig in de rechtszaal. Ze werden bijgestaan door Peter R. de Vries. Bij het schorsen van de zitting kon Berthie Verstappen zich even niet meer inhouden. ,,Kijk me aan. Brech. Kijk me aan”, riep ze emotioneel terwijl Jos Brech de zaal verliet.

Lees ook: Emotionele moeder Nicky: ‘Brech kijk me aan’

De zaak wordt op 8 maart vervolgd, opnieuw met een zogenaamde pro-formazitting. Kort daarna gaat Jos Brech voor psychisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum.