Juwelier

Boefjes waren bij elkaar, behalve bij overval in Venlo...

Print
Boefjes waren bij elkaar, behalve bij overval in Venlo...

Afbeelding: De Limburger

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Noord-Limburg -

De boefjes uit Amsterdam kenden elkaar en waren bij elkaar, behalve op het tijdstip dat een overval op een juwelier in Venlo werd gepleegd. Beweren ze.

Officier van justitie Sandra Kierkels gelooft het tweetal niet. Zij acht bewezen dat Ahmed A. (22) en Hassan B. (22) schuldig zijn aan het medeplegen van de gewapende overval op 10 januari 2018. Ze eiste woensdag voor de rechtbank in Roermond zes jaar cel tegen Ahmed en vijf jaar tegen Hassan.

Fout

Volgens Kierkels was sprake van een grondig voorbereide actie van vier jonge Amsterdammers. Toch maakten ze één fout: ze huurden een auto die voorzien was van een volgsysteem. Ook stonden ze op camerabeelden. Daardoor kon de politie al hun gangen nagaan. Ze kochten een sloophamer in Venray, pleegden de overval in Venlo, vluchtten naar een hotel in Duisburg en probeerden de buit in Antwerpen te verkopen. Het ging om horloges en sieraden ter waarde van 121.500 euro. De spullen werden verkregen doordat één van de overvallers het personeel onder schot hield en een andere de vitrines kapotsloeg en leeghaalde.

Petje

Mede op basis van hun kleding, meende de aanklager de rolverdeling van het kwartet te kunnen reconstrueren. Vanwege zijn schoenen en „bijzondere petje” zou Ahmed A. de man met het pistool zijn geweest. Hassan B. zou in de vluchtauto gewacht hebben. Hun advocaten vonden dat er geen spoor van bewijs was en eisten vrijspraak. Zo wisselden de jongeren wel vaker van petje. Ahmed en Hassan, goede bekenden van elkaar en allebei in het bezit van een strafblad, waren weliswaar rond de overval bij elkaar geweest, maar op geen enkele wijze kon aangetoond worden dat ze eraan deel hadden genomen.

Onderbuik

Beide verdachten beriepen zich regelmatig op hun zwijgrecht, maar verklaarden dat ze niets met de overval te maken hebben. Ahmed zou uit de auto zijn gestapt toen zijn „onderbuik” hem verraadde dat zijn makkers iets kwaads van plan waren. Hassan zou zich pas na de overval bij de groep hebben gevoegd.

Mohamed El H. (27) werd eerder voor zijn aandeel veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Hij werd aan zijn zolen herkend als de overvaller met de sloophamer.

De uitspraak is op 21 december.