‘Jos Brech smoorde Nicky Verstappen’

Print
‘Jos Brech smoorde Nicky Verstappen’

Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht -

De elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem is volgens het Openbaar Ministerie door zuurstofgebrek om het leven gekomen.

Hij is kort voor zijn dood in augustus 1998 verkracht, blijkt uit letsel dat verschillende deskundigen hebben geconstateerd. Dat bleek woensdag tijdens de eerste pro-formazitting bij de rechtbank Maastricht.

De rechtbank acht de verkrachting aannemelijk. In combinatie met de aangetroffen DNA-sporen van de nu 56-jarige Jos Brech op de onderbroek, pyjamabroek en het lichaam van Nicky, het uitblijven van een verklaring voor die sporen èn Brechs aanwezigheid ’s nachts op de plaats waar Nicky 3,5 uur eerder dood was aangetroffen, zijn voldoende redenen voor de rechtbank om Brech vast te houden.

Bruine plekken
Hoewel geen doodsoorzaak is vastgesteld, gaat geen enkele deskundige uit van een natuurlijke dood, constateert de rechtbank op basis van het dossier. In de hals van Nicky zijn drukplekken aangetroffen, aan de linkerkant van zijn gezicht en mond zaten bruine vlekken die duiden op smoren, zei officier van justitie Paul Emmen. Dat kan door het afklemmen van aders, luchtwegen of het afdekken van neus en mond. Emmen: „Voor natuurlijk overlijden wordt bij sectie, noch bij aanvullende onderzoeken bewijs gevonden. Er is geen sprake van erfelijke afwijking. Geen aanwijzing voor uitdroging. Er is geen sprake van zelfmoord of ongeval. Jongetjes van elf gaan niet zomaar dood. Nicky is gesmoord door Jos Brech.”

Drie haren
De DNA-sporen duiden op meer dan eenmalig contact, zegt het OM. Er zijn 21 DNA-sporen van Brech aangetroffen: 18 sporen, verdeeld over alle kanten van de onderbroek, twee op het lichaam en een op de pyjamabroek. En drie haren van Brech op het lichaam van Nicky. De theorie van advocaat Gerald Roethof dat die er op een andere manier terecht zijn gekomen omdat Brech nu eenmaal veel op de Brunssummerheide kwam, wuift het OM weg. Brech kende Nicky niet, was niet mee op kamp, legde een ongeloofwaardige verklaring af aan de marechaussee over zijn aanwezigheid bij de vindplaats van Nicky en geeft geen verklaring over zijn dna. Emmen: „Als hij een zuiver geweten heeft, had hij van de daken kunnen schreeuwen dat hij onschuldig is. Het heeft er alle schijn van dat hij met een alternatief scenario gaat komen. Vraag is of daar dan nog geloof aan gehecht moet worden.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →