Van Zutphen: ik praat nu niet met ontwikkelaars over Schinkel Zuid

Print
Van Zutphen: ik praat nu niet met ontwikkelaars over Schinkel Zuid

Peter van Zutphen. Afbeelding: Johannes Timmermans

Heerlen / Hoensbroek -

De Heerlense Centrumwethouder Peter van Zutphen wil zo snel mogelijk afstemming bereiken met de provincie en de IBA over Schinkel Zuid, nu een besluit over het bestemmingsplan is uitgesteld.

“Wij waren verbijsterd over het compromisvoorstel van de IBA. Daar hebben we geen verklaring voor”, antwoordde hij woensdagavond op vragen van raadsleden Henk Verreck (PvdA) en Ron Meyer (SP) in een commissievergadering.

Verreck zei blij te zijn dat de IBA zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. “Deze wethouder zei onlangs dat hij zes weken op zijn handen zou gaan zitten tot het bestemmingsplan weer op de agenda staat.” Van Zutphen benadrukte dat hij voor behandeling van het bestemmingsplan niet met ontwikkelaars en private partijen als VOC verder gaat praten.

Spelletje

Meyer vroeg zich af waarom de IBA - “toch een door gemeenteraden ingesteld orgaan” - het bestemmingsplan wil aanpassen ten faveure van een specifieke ontwikkelaar. De SP stelt verder vraagtekens bij de rol van gedeputeerde Eric Geurts, die een mail voor Van Zutphen ook aan VOC stuurde. Meyer: “Ik begrijp niet wat hier gebeurt.”

Hannie Heine (CDA) opperde dat er “door IBA en ontwikkelaar VOC een spelletje wordt gespeeld.” Marc van den Bergh adviseert de Heerlense politiek om zelf op onderzoek uit te gaan: “Dat is noodzakelijk voor goede me ningsvorming.”

Onmogelijk

De gemeenteraad ging akkoord met het voorstel van het stadsbestuur om behandeling van het bestemmingsplan uit te stellen. Wel werd betreurd dat dit wederom tot uitstel van bouwen zal leiden.

De IBA en vastgoedfirma VOC hadden betoogd dat het bestemmingsplan hoogwaardige invulling van Schinkel Zuid juist onmogelijk of zeer onwaarschijnlijk zou maken.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje