Enexis kan binnenkort digitaal drugslabs en hennepplantages opsporen

Print
Enexis kan binnenkort digitaal drugslabs en hennepplantages opsporen

Een hennepplantage in een container in Weert in 2015. Afbeelding: John Peters

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde -

Stroomnetbeheerder Enexis kan binnen afzienbare tijd op huis- en straatniveau wietplantages en drugslaboratoria digitaal opsporen. Dat gebeurt met behulp van meetapparatuur die in het elektriciteitsnet wordt gezet.

Enexis heeft extra gegevens nodig omdat steeds meer mensen zonnepanelen hebben of warmtekoppelingen en wil zodoende beter inzicht hebben wat er in het stroomnet gebeurt.

De meetapparatuur heeft als bijvangst dat het heel snel opvalt als op een specifieke locatie een onverklaarbaar hoog stroomgebruik wordt gemeten. Dit is vaak het geval bij wietplantages of drugslabs. Op basis van de nieuwe apparatuur kan de netbeheerder vrij gedetailleerd zien waar dat lek zit. In het beste geval kan dat per huis te zien zijn of per groepje huizen.

„Opsporing is zeker niet het hoofddoel van de investeringen om ons netwerk preciezer te kunnen monitoren, maar het is een mooie bijkomstigheid”, vertelt Peter Jans-Rat, ketenmanager fraudebestrijding bij netbeheerder Enexis. Hij ziet grote voordelen in zijn rol als bestrijder van energiediefstal namens Enexis. Het bedrijf maakt met name jacht op hennepplantages omdat deze geregeld zeer gevaarlijke situaties veroorzaken. Jaarlijks verliezen de energiebedrijven naar schatting 70 miljoen euro aan elektriciteit aan drugsproducenten.

Testen

De afgelopen periode heeft Enexis vooral gebruikt om te testen. Als voorbeeld noemt Jans-Rat een actiedag in Brunssum in maart, waar vooraf een aantal stroomstations handmatig waren doorgemeten. Dan zie je afwijkingen in het stroomverbruik en daaruit kunnen wij zaken afleiden. Vervolgens hebben we samen met politie, brandweer en gemeente op een dag diverse locaties bezocht. Met succes.”

Automatiseren

Het verschil met de proef in het voorjaar en nu is dat toen handmatig alles is doorgemeten. „Nu zijn we dat proces aan het automatiseren.” In totaal moet Enexis zo’n 50.000 stations voorzien van nieuwe apparatuur. „Dat kost uiteraard tijd. Daarom heb je niet meteen van vandaag op morgen scherp zicht op alle onderdelen van het netwerk. Maar binnen nu en afzienbare tijd moet het lukken om op verschillende plekken in Limburg digitaal te kunnen meten of ergens een hennepplantage aanwezig is. Uiteraard zeggen we natuurlijk niet welke plekken dat zijn. Dan zouden we de criminelen in de kaart spelen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen