Frankrijk jaagt op schutter Straatsburg: ‘Dood of levend, maakt niet uit’

Een vrouw legt bloemen op de plek waar twee mensen om het leven kwamen nadat de schutter het vuur opende. © AD/EPA

Honderden politieagenten zijn donderdag op de been op de tweede dag in de zoektocht naar de 29-jarige Straatsburg-schutter Cherif Chakatt. Regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux vertelde donderdagochtend tegen het Franse CNews: ,,Het maakt niet uit of we hem dood of levend te pakken krijgen. Als we hem maar zo snel mogelijk vinden.’’

AD/Bonne Kerstens

Het zuidoosten van Frankrijk zit net als woensdag volledig op slot. Treinen, snelwegen en grensovergangen worden gecontroleerd in de klopjacht naar de voortvluchtige schutter die dinsdag twee mensen doodschoot, een slachtoffer hersendood maakte en zes mensen in levensgevaar bracht. Er zijn ruim 700 agenten op de been.

Franse autoriteiten hebben donderdagochtend een poster verspreid en roepen getuigen op zich te melden in de zoektocht. De poster meldt dat het om een ‘gevaarlijk individu’ gaat en roept de Fransen op om vooral niet zelf in te grijpen. Iedereen die mogelijk weet waar Chekatt zich ophoudt, wordt opgeroepen contact op te nemen met de autoriteiten.

Grote dreiging

Van de 29-jarige verdachte ontbreekt voorlopig ieder spoor. Frankrijk heeft inmiddels het hoogste veiligheidsniveau bereikt. De dader wordt gezien als een grote dreiging. De in Straatsburg geboren schutter met een Noord-Afrikaanse achtergrond is geradicaliseerd en draagt mogelijk een vuurwapen en een mes.

Het is maar de vraag of hij nog in Frankrijk is, vandaar dat ook in Duitsland en Zwitserland agenten naar de man op zoek zijn. Omdat de schutter gewond is aan zijn arm, is het een optie dat hij mogelijk toch dicht bij Straatsburg verblijft.

Volgens regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux maakt het niet uit in welke hoedanigheid Chakatt wordt gevonden, als het maar zo snél mogelijk gebeurt. Het is niet bekend of de politiemachten opdracht hebben gekregen om Chakatt neer te schieten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal