Grabbelen in Thorn op Oudejaarsdag

Print
Grabbelen in Thorn op Oudejaarsdag

Grabbelen maar! Afbeelding: Har Bokken

Thorn -

“Ich kom hie aangeloupe/Ich zeen de sjouw al rouke/Ich zeen ’t aan d’n oeavewis/Det t’r good gebakke is/Vrouw gaeftj/Det dj’r lang laeftj/Det dj’r riek en zalig waertj”

Ook in 2018 zal op Oudejaarsdag, maandag 31 december, dit kinderliedje weer klinken in de straten van Thorn. Op die dag vindt het traditionele ‘grabbelen’ plaats.

Dankzij de organisatie en de coördinatie van Stichting Torna kunnen alle kinderen van Thorn uit het basisonderwijs (in en buiten Thorn) ook dit jaar weer grabbelen. Grabbelen is een gebruik uit vroegere tijden. Het is een van de bijzondere tradities tussen Kerstmis en Driekoningen. Vroeger werden alleen de huizen van de gegoede burgerij bezocht. Het grabbelgoed dat uit de huizen werd geworpen bestond meestal uit appelen en snoep. Een enkele keer werd er ook een handvol losse centen gestrooid, die soms vooraf in heet water of op de kachel werden gelegd. Een oud gebruik dat behoort tot het immaterieel erfgoed en dat in Thorn al vele jaren in ere wordt gehouden. Jongens en meisjes van de basisschool worden op Oudejaarsdag om 10.00 uur op de Wijngaard verwacht om te starten met de grabbeltocht.