Sjeng kwam vanuit Ubachsberg om een kusje te stelen

Print
Sjeng kwam vanuit Ubachsberg om een kusje te stelen

Hedy en Sjeng en hun familie. Afbeelding: Françoise Petersen

Ubachsberg / Zuid-Limburg / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Heerlen / Hoensbroek -

Ze hebben elkaar ontmoet tijdens een dansavond in de Dorpstraat in Simpelveld. Zodra zijn oog op haar viel stapte hij op haar af. “Juffrouw, zullen wij dansen?”, vroeg hij haar. “Ik ben nog te jong”, antwoordde ze met haar vijftien jaren. “U kunt bij mij oud worden”, was zijn antwoord”. En ze dansten de hele avond lang.

Hedy en Sjeng Haessen-Slangen waren op 10 december 65 jaar voor de wet getrouwd. “Na onze eerste ontmoeting op de dansavond, hebben we eerst zes jaar verkering gehad”, vertelt Hedy. “Eigenlijk een beetje stiekem in het begin. Ik mocht geen verkering hebben, omdat mijn vader mij veel te jong vond. Maar dan word je inventief. Ik werkte in een naaiatelier en Sjeng kwam dan op de fiets vanuit Ubachsberg naar mij toe om een kusje te stelen. We gingen ook wel eens naar een vroege voorstelling in de bioscoop met vrienden. Ieder apart en we ontmoetten elkaar dan daar.”

Echt tijd

“Met een vriend zat ik op een gegeven moment aan de bar”, vertelt Sjeng. “Ik had toen bijna zes jaar verkering met Hedy. Die vriend zei dat het echt tijd werd om te trouwen, want dan kon hij ons een duplexwoning toewijzen in Voerendaal. Dat leek me wel wat. En dan bedoel ik het trouwen met Hedy én de duplexwoning. Kortom, ik heb haar gevraagd, ze zei ja, we trouwden voor de wet op 10 december en daarna voor de kerk op 26 januari en de rest is geschiedenis.”

Verschrikkelijk

“Mijn vader heeft in de mijnen gewerkt”, vertelt Sjeng verder. “Hij zei nog tegen me “Jong, doe dat nou niet. Het is verschrikkelijk!” Ik ben toch gegaan en ik moet toegeven dat mijn vader gelijk had. Ik heb het wel 22 jaar volgehouden in de mijn in Treebeek, dat werken in een krappe ruimte. Ontzettend ongemakkelijk. De ruimte was niet hoger dan een salontafel. Uiteindelijk ben ik naar de textielfabriek gegaan en ik eindigde als hovenier. Dat deed ik het liefste. Werken in de natuur. Een hele verademing na werken in de mijn.”

Welten

“We zijn nu dan wel 65 jaar getrouwd, maar we zitten niet stil”, zegt Hedy. “We wonen nu al 28 jaar in dit huis in Welten en hebben alle voorzieningen op loopafstand. Elke ochtend ontbijten we samen, lezen onze krant en wekelijks de VIA Limburg, doen onze gymnastiek voor de televisie om fit te blijven en bepalen dan wat we verder gaan doen. Sjeng zingt nog in het kerkkoor van Welten, we gaan elke dinsdag kaarten in het gemeenschapshuis en bezoeken nog vaak concerten, onder andere die van Fanfare St. Cecilia Ubachsberg, waar hij na 75 jaar lidmaatschap, erelid is geworden. Ik hou me daarnaast bezig met handwerken en dan voornamelijk breien, borduren en hardanger. Dat laatste is een borduurtechniek. Verder genieten we van onze familie: een dochter, vier kleinkinderen en één achterkleinkind. We gaan fluitend door het leven en genieten samen van elk moment.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje