Advocaten Satudarah-zaak: ‘Bij een vergadering zijn, betekent niet dat je strafbaar bent’

Print
Advocaten Satudarah-zaak: ‘Bij een vergadering zijn, betekent niet dat je strafbaar bent’

Afbeelding: ANP

Merum / Swalmen / Geleen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde -

Lagere straffen en vrijspraak. Dat bepleitten advocaten donderdag tijdens de Satudarah-zaak. Advocaten wezen op het feit dat „enkel het aanwezig zijn bij vergaderingen of het lid zijn van een club, onvoldoende is om te spreken van medeplegen van strafbare feiten.”

De verdediging van de leden die onder meer verdacht worden van het deelnemen en leiding geven aan een criminele organisatie, gooide het op het verband tussen criminele activiteiten van een individu en het lidmaatschap van een motorbende.

Groepsdenken

Advocaat Jos Coumans van Manu P. (36) bepleitte dat ‘alles in deze strafzaak lijkt te gaan om de groepering en niet om de individuen’. Hij verzocht de rechtbank niet mee te gaan in het groepsdenken dat ‘als je lid bent, je strafbaar bent’. Ook ging hij in tegen het feit dat het Openbaar Ministerie ‘de penningmeester’ Manu P. als leider bestempelt. „Hij is een volger, zoals ook uit onderzoek bleek. Hij volgt bevelen op en spreekt niet tegen.”

Waar het Openbaar Ministerie dinsdag eiste dat P. zeven jaar de cel in gaat, vroeg Coumans om vrijspraak.

‘Payback time’

Advocaat Francoise Landerloo, die vicepresident Paul S. (34) en ‘secretary’ Anthy P. (37) bijstaat, gooide het over dezelfde boeg. S. hangt elf, P. acht jaar boven het hoofd. Volgens Landerloo kan het lid zijn van de organisatie niet worden gelinkt aan strafbare feiten gepleegd door de organisatie. „Alle strafbare feiten worden gepleegd door mensen op eigen titel en vallen voor hun eigen strafrechtelijke verantwoordelijkheid.”

Opvallend was het pleidooi van Landerloo dat het voor de officieren van justitie nu ‘payback time’ zou zijn, van een zaak tien jaar geleden tegen de twee. „Toen heeft het OM verloren. Beide heren hebben het idee dat de strafeisen niet zozeer zijn ingegeven door de ernst van de feiten, maar door het feit dat zij het zijn.”

Ze sloot haar pleidooi af met het verzoek aan de rechtbank - als die alle feiten bewezen vindt - om Paul S. maximaal 50 maanden en Anthy P. hoogstens 27 maanden op te leggen. De verdediging de in Satudarah-zaak gaat vandaag verder.