Project ‘Genius Hours’ Sint Ursula wint Onderwijsprijs Limburg

Print
Project ‘Genius Hours’ Sint Ursula wint Onderwijsprijs Limburg

Leerlingen de ruimte geven om te kiezen waarin ze zich willen verdiepen, daarvoor zijn er de ‘Genius Hours’. Afbeelding: SG ursula

Horn -

Bij SG Sint Ursula, locatie Horn, heeft een bijzondere onderwijskundige ontwikkeling de Onderwijsprijs Limburg 2017-2019 in de categorie Voortgezet Onderwijs gewonnen.

Het project van SG Sint Ursula heet de ‘Genius Hours’. Met de Genius Hours wil de school leerlingen de ruimte geven om te kiezen waar ze zich in wil verdiepen. Hebben de leerlingen behoefte aan meer uitleg en begeleiding van een vak? Daar zijn de TeacherLabs voor. Willen ze verbreding of verdieping? Dan zijn de overige Labs geschikt. Er is bij deze Labs een zeer breed aanbod. Zo is er een DigitalLab waar leerlingen aan de slag gaan met programmeren en coderen, een FitLab waar leerlingen kennismaken met bijzondere sporten zoals kickboxen, freerunning en beachvolley. Tevens is er een ArtLab waar ze kennismaken en aan de slag gaan met diverse uitingen van kunst en cultuur en een Food&CareLab waar lichaamsverzorging, gezonde voeding maar ook de wedstrijd UrsulaChef centraal staan. In het GameLab krijgen leerlingen de vrijheid om opdrachten te voltooien in het educatieve spel Minecraft for Education waarbij zelfexpressie en probleemoplossend denken aangemoedigd worden. Het MindLab maakt de keuze compleet. Hier gaan de VMBO-T leerlingen middels diverse, uitdagende opdrachten aan de slag met het trainen en onderzoeken van hun ‘mind’

De Genius Hours zijn, naar idee van de keuzewerktijd in de bovenbouw, ontwikkeld omdat de school het belangrijk vindt dat de leerling meer verantwoordelijkheid neemt over hetgeen hij wil leren. Sint Ursula wil hierbij aansluiten op de voorkennis, interesses en levensfase.

Onderwijsprijs

De Onderwijsprijs Limburg is de provinciale voorronde van De Nationale Onderwijsprijs. Deze is bedoeld om op een positieve manier aandacht te vragen voor het onderwijs en bijzondere projecten in de schijnwerpers te zetten. De 24 winnaars (in iedere provincie één winnaar in het primair en één winnaar in het voortgezet onderwijs) gaan door naar de landelijke finale op 27 maart in Leiden.