Witte vlek

Jan Linders en Kerkrade strijden in rechtszaal verder om nieuwe winkelboulevard

Print
Jan Linders en Kerkrade strijden in rechtszaal verder om nieuwe winkelboulevard

Aan de rechterkant wil Linders de winkelboulevard bouwen. Pal voor de flats aan de Peter Schunckstraat. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Zuid-Limburg / Kerkrade / Eygelshoven / Heerlen / Hoensbroek -

Linders Beleggingen en de gemeente Kerkrade hebben nog altijd bonje over het plan voor een nieuwe winkelboulevard aan de Euregioweg op de grens tussen Kerkrade en Heerlen.

Na maanden van stilte stonden beide partijen donderdag tegenover elkaar bij de bestuursrechter in Roermond. Maar dat lijkt niet het laatste station.

Herhaling

De zitting leverde nauwelijks nieuwe relevante feiten op. Het was voornamelijk een herhaling van zetten van twee partijen die met getrokken messen tegenover elkaar staan. Naast de raadsman van de gemeente waren ook drie advocaten namens verschillende ondernemers en winkelketens uit de omgeving aanwezig. Zij zien de ontwikkeling net als Kerkrade niet zitten.

Hoe zat het ook alweer met die winkelboulevard? Het betreffende perceel is halverwege 2017 een zogenoemde witte vlek, een stuk grond waarvoor geen bestemmingsplan geldt. Een uur voordat Kerkrade die fout ongedaan maakt, komt er totaal onverwacht een bouwplan voor een winkelboulevard binnen, ingediend door Linders Beleggingen, dat gelieerd is aan supermarktketen Jan Linders, en projectontwikkelaar Jongen. Een plan dat haaks staat op de retailvisie in de regio.

Woest

Kerkrade en Parkstad zijn woest. Daarop trekt Jongen zich terug. De gemeente lijkt de boulevard in eerste instantie niet meer te kunnen tegenhouden. Maar als blijkt dat het plan op verschillende punten niet voldoet aan de gemeentelijke bouwverordening, veegt ze het alsnog van tafel.

Toch is Linders niet van plan te buigen. Het bedrijf bestrijdt de door Kerkrade aangevoerde argumenten. Nadat de onafhankelijke Centrale Bezwaarschriftencommissie (CBC) Kerkrade in het gelijk heeft gesteld, stapt Linders naar de rechter.

Lange adem

Binnen zes weken doet de bestuursrechter uitspraak. De verwachting is dat de verliezende partij in beroep zal gaan bij de Raad van State. In dat geval is de kans aanwezig dat er pas begin 2020 definitief bekend wordt of de winkelboulevard er mag komen of niet.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen