Berging

Abt geeft groen licht voor bergen Stirling

Print
Abt geeft groen licht voor bergen Stirling

De bemanningsleden van de gecrashte Stirling in Echt. Afbeelding: ARCHIEFFOTO’S MAGAZINE FLYING 1942

Echt / Noord-Limburg -

Abt Malachias van het klooster Lilbosch in Pey heeft groen licht gegeven voor de berging van de Stirling bommenwerper op zijn landgoed. Dat liet hij onlangs per brief weten aan de gemeente Echt-Susteren.

De goedkeuring van de geestelijke kan gezien worden als een ommezwaai in het langslepende dossier. In november liet de abt nog aan De Limburger weten het ‘respectvoller vinden de bodem onaangeroerd te laten’. Hij gaf toen wel aan de kwestie intern nogmaals te bespreken binnen de monnikengemeenschap.

De gemeenteraad in Echt-Susteren steunde in september een motie van GroenLinks om er alles aan te doen het oorlogswrak te bergen. Donderdagavond vroeg GroenLinks-fractieleider Thijs Wetemans naar de voortgang van de motie. Wethouder Peter Pustjens antwoordde daarop dat hij, na een overleg met de abt eind oktober, onlangs een brief had ontvangen waaruit bleek dat de abt bereid is mee te werken aan de berging. „Blijkbaar is het verhaal van een welwillende overheid en de nabestaanden overtuigend geweest.” Pustjens liet verder weten dat er nog wel enige vervolgstappen moeten worden genomen, waaronder overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De berging was jaren een discussie binnen de gemeente. Onder meer de bergingskosten van zes ton (exclusief rijksbijdrage van 70 procent) waren niet voorhanden. Inmiddels is het Rijk overgegaan tot het instellen van een Nationaal Bergingsprogramma voor vliegtuigwrakken.

De Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 bracht vorige maand in opdracht van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een advies uit om de Stirling W7630 MG-M in Pey met stip op één te zetten waar het gaat om de berging van in de tweede Wereldoorlog gecrashte vliegtuigen. De bommenwerper speelt een hoofdrol in een documentaire over de vraag waarom in de ene gemeente wel en in de andere gemeente niet wordt overgegaan tot het bergen van een neergestort vliegtuig waarbij de stoffelijke overschotten nog in de bodem aanwezig zijn.