Verdachte terreuraanslag Straatsburg gedood

Print
Verdachte terreuraanslag Straatsburg gedood

De vermoedelijke dader van de terreuraanslag in Straatsburg is doodgeschoten door de politie. Dat hebben politiebronnen verklaard tegenover Franse media.

Chérif Chekatt werd volgens de bronnen gedood tijdens een politieactie in Neudorf, de wijk van zijn jeugd in het zuiden van Straatsburg. De vermeende aanslagpleger had zich verscholen in een opslagplaats in de Rue du Lazaret 74, verklaarde een politieofficier tegenover persagentschap AFP. ,,Hij vuurde op een team van de openbare veiligheidspolitie dat daarop terug schoot.’’

Een plaatselijke journalist schrijft onder een met een smartphone gemaakt filmpje van iemand die op straat ligt voor het bewuste pand, dat Chekatt werd doodgeschoten met een machinepistool.

,,Hij vuurde op een team van openbare beveiligingsofficieren die daarop terug schoten”, vertelde een politieofficier. De operatie waarbij Chekatt werd gedood, is volgens hem uitgevoerd door een ‘indrukwekkende politiemacht’.

Gejuich

Volgens een AFP-journalist verzamelden tientallen politievoertuigen zich in de straat waar Chérif Chekatt werd doodgeschoten. Een paar minuten eerder vloog een helikopter met een krachtig zoeklicht over de wijk Neudorf. Een ‘beveiligingsperimeter’ blokkeerde de toegang tot de straat. Toeschouwers achter de politielinten juichten de politie toe na het nieuws dat de vermeende aanslagpleger was gedood. “Bravo !!!”, riepen enkele.

In dezelfde Straatsburgse wijk voerde de politie donderdagmiddag een grote ‘verificatieoperatie’uit waarbij zwaarbewapende en door schilden beschermde politieagenten zich groepsgewijs verplaatsten en huizen binnengingen. De politieactie was onderdeel van de klopjacht op Chérif Chekatt.

Taxi

Chérif Chekatt liet zich dinsdag meteen na de aanslag met een taxi afzetten in Neudorf. Volgens de taxichauffeur schepte de terrorist op over zijn daden. ,,Hij zei: Weet je wat ik heb gedaan? Ik heb tien mensen gedood. Voor onze broeders die in Syrië zijn gestorven’’, verklaarde de bestuurder tegenover televisiezender France 2.

Het gesprek met Chekatt duurde volgens hem ongeveer drie minuten. De terrorist vertelde ook trots over een huiszoeking bij hem, eerder die dag. ,,Politieagenten vielen vanmorgen mijn huis binnen. Ze vonden een granaat.’’

De taxichauffeur denkt dat Chekatt zich veilig voelde bij hem en hem in vertrouwen nam omdat hij moslim is. ,,Ik heb religieuze symbolen in mijn auto waaronder een gebedsketting aan de achteruitkijkspiegel.’’

Vijfde aanhouding

In het onderzoek naar de aanslag werd donderdag een vijfde verdachte aangehouden. Dat meldde het Openbaar Ministerie in Parijs. Het zou gaan om iemand die Chekatt onderdak bood de nacht voor de terreuraanslag.

Alle vijf personen die nu in voorlopige hechtenis zitten in verband met de zaak komen uit de familie-, vrienden- en kennissenkring van de aanslagpleger.

Honderden politieagenten hebben afgelopen dagen gezocht naar de Straatsburg-schutter. Die maakte minstens 16 slachtoffers. Het gaat om drie doden en dertien gewonden van wie vijf zwaargewond zijn inclusief iemand die hersendood is.

Verdachte terreuraanslag Straatsburg gedood

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →