Roermond houdt hoop op behoud bevrijdingsfestival

Print
Roermond houdt hoop op behoud bevrijdingsfestival

Het bevrijdingsfestival in Roermond Afbeelding: Jeroen Kuit

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Midden-Limburg -

Roermond houdt hoop op het behoud van het bevrijdingsfestival. Volgens burgemeester Rianne Donders ligt de bal bij de provincie. Gouverneur Theo Bovens heeft haar toegezegd te overleggen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Donders ging donderdagavond aan het eind van de raadsvergadering uitvoerig in op vragen van de LVR over het vertrek van het bevrijdingsfestival naar Sittard. Jos van Rey beschuldigde het college ervan te hebben zitten slapen. Hij bracht in herinnering dat hij in september al gewaarschuwd heeft voor geruchten dat de stichting Bevrijdingsfestival Limburg naar Sittard zou lonken vanwege een aantal minpunten in Roermond.

Donders betreurde die beschuldiging ten zeerste en liet in een emotioneel betoog weten dat het bevrijdingsfestival ook voor haar als burgemeester een bijzondere betekenis heeft. In Roermond is het eerste schot van de Tweede Wereldoorlog gevallen en is tot nagenoeg het einde van de oorlog hevig gevochten. Vanuit dat historisch perspectief is volgens Donders ook altijd met de organisatie overlegd.

Donderslag

Dat die nu uitwijkt naar Sittard kwam volgens de burgemeester als een donderslag bij heldere hemel. De stichting heeft weliswaar knelpunten aangegeven, maar nooit in die zin dat er over vertrekken werd gesproken. Volgens Donders heeft de organisatie herhaalde malen benadrukt niet uit de bisschopsstad weg te willen. Wat betreft de knelpunten was het college in alle opzichten bereid die mee te helpen oplossen, aldus de burgemeester. Omdat het festival in de binnenstad niet groter kon groeien, heeft de gemeente de Weerd (terrein Solar) als alternatief aangeboden.

Tot een gesprek over concrete oplossingen kwam het niet meer. Maandag 10 december kwam in Roermond een persbericht binnen dat het bevrijdingsfestival een nieuwe stek in Sittard heeft gevonden. Dat de organisatie al die tijd haar kaarten tegen de borst heeft gehouden en niet open heeft gecommuniceerd vindt Donders kwalijk. Ook noemde ze het „een teken van zwakte” dat ze vanuit de gemeente Sittard-Geleen nog steeds niets heeft vernomen.

De Roermondse burgemeester wil geen strijd met Sittard-Geleen aangaan wie de gunstigste voorwaarden kan bieden. De locatie van het Bevrijdingsfestival Limburg is volgens haar een veel principiëlere discussie die thuishoort in Provinciale Staten. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft gezegd in deze kwestie de provincie te zullen volgen, aldus Donders. Mocht de stichting worden ‘teruggefloten’, dan wordt ze in Roermond zonder rancune verwelkomd, verzekerde de burgemeester.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen