In beeld

Bach voor de blinde olifant Lam Duan

© REUTERS

Concert aan het water

Concert aan het water © Facebook Paul Barton

thumbnail: null
thumbnail: Concert aan het water

Brendan van den Beuken, video- en fotoredacteur van deze krant, legt elke week in Horizon een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Brendan van den Beuken

Ik heb wel eens met mijn gitaar op het strand gezeten of ’s avonds bij een kampvuurtje meezingers gespeeld, maar om nu je piano de bushbush in te slepen en daar voor het beperkte publiek van één olifant een concert te geven… De pianist is klaar met het stuk What I said in Thai. De olifant neemt een snack en wacht rustig op het volgende nummer.

De man achter de piano is de Engelsman Paul Barton die alweer achttien jaar in Thailand woont. Barton is een creatief persoon; studeerde schilderkunst aan de Royal Academy of Arts in Londen en is klassiek pianist. In 1996 kwam hij voor drie maanden naar Thailand als gastdocent aan de Thai Piano School. Hij ontmoette zijn huidige vrouw en besloot uiteindelijk te blijven. Zijn vrouw – werkzaam als dierenactivist – bracht hem in contact met het reservaat Elephants World in Kanchanaburi.

In Thailand groeien teakbomen die het beste hout opleveren voor scheepsbouw en meubelindustrie. Door het massaal kappen van de bomen zijn de wouden in de vorige eeuw met meer dan 30 procent verdwenen. De regering greep in en vanaf 1989 mocht er niet meer gekapt worden.

De olifanten die gebruikt werden om de zware bomen uit het woud te slepen, werden overbodig. Vaak mishandeld, werden ze aan hun lot overgelaten. Vanwege jarenlang door struiken lopen hebben veel olifanten beschadigingen aan hun ogen of zijn blind.

In Elephants World worden de olifanten opgevangen, verzorgd en gevoed. Het idee om piano voor de olifanten te spelen, heeft Barton opgedaan in Engeland. Daar speelde hij vaak voor blinde kinderen en zag wat voor positieve invloed de muziek had. „Alle dieren houden van muziek” zegt Barton, „maar olifanten in het bijzonder. Ze hebben dezelfde neuronen in hun hersenen als de mens en ook een heel goed geheugen. Als ze slecht behandeld zijn, zullen ze dat nooit vergeten. Als je klassieke muziek speelt voor een olifant – muziek die tijdloos is – en de olifant hoort dit voor de eerste keer, is de reactie onbetaalbaar. Je communiceert in een andere taal.”

De piano staat op een plek waar de olifanten altijd bij elkaar komen. Barton heeft eigenhandig de piano de berg opgesleept. Waarom? „De olifanten hebben lang genoeg voor de mens gewerkt. Dit was toch het minste wat ik terug kon doen.”

Paul Barton speelt Bach voor blinde olifant Lam Duan

https://youtu.be/VOr2O0FfpT8

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee