Meerssen wil nader onderzoek regiegemeente

Print
Meerssen wil nader onderzoek regiegemeente

Gaat Meerssen taken uitbesteden aan Maastricht? Afbeelding: MHL

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Maastricht / Itteren / Rothem / Geulle / Zuid-Limburg -

De gemeenteraad van Meerssen stelt een onderzoek in naar wat de gevolgen zijn wanneer ze de nadere samenwerking met Maastricht aan gaat in de vorm van een regiegemeente.

Een rapport van bureau Berenschot stelde eerder dit jaar dat Meerssen alleen zelfstandig kan blijven wanneer er rigoureuze maatregelen genomen worden. Een van de knelpunten is de kleine ambtelijke organisatie die de druk maar amper aan kan. Advies van Berenschot: ga een regiegemeente constructie aan met Maastricht. Daarbij worden verschillende taken overgedragen aan de grote buurgemeente.

Investeren

Maar de gemeenteraad wil daar niet zomaar aan. Er moet eerst meer duidelijkheid komen over de gevolgen van zo’n constructie. Hoe pakt zoiets uit in praktische zin? Wat gaat het kosten? Wat zijn de gevolgen voor de eigen organisatie?

Dat er iets moet gebeuren, daar zijn alle fracties het over eens. Maar een meerderheid houdt ook nog andere opties open. Bijvoorbeeld toch investeren in de eigen organisatie of aansluiting vinden bij andere, kleine gemeenten.

Fusie

Alleen Focus stemde tegen het onderzoek. De fractie is stellig: met zo’n onderzoek wordt er nog een stap gezet richting gemeentelijke fusie met Maastricht. „Bij een regieconstructie worden we op korte termijn een buitenwijk van Maastricht.”