Showmannetje Ries heeft geen last van plankenkoorts

Print
Showmannetje Ries heeft geen last van plankenkoorts

Showmannetje Ries Vinkes (rechts) speelt in de kerstshow van Toverland. Afbeelding: Janina Adriaens

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het de 9-jarige Ries Vinkes uit Weert niet. Toen zijn oma een oproep zag staan waarin er jongens werden gevraagd voor een kerstshow in Toverland, riep Ries meteen ‘Dat ben ik!’. Na audities te hebben gedaan staat hij tijdens de kerstvakantie op het podium in de show ‘A Magical Dream’ van het attractiepark in Sevenum.

Op de oproep reageerden 30 jongens tussen 9 en 11 jaar oud. Zij hebben allemaal auditie gedaan en uiteindelijk zijn er acht jongens gekozen om een rol te vervullen. Hier zitten vier jongens uit Limburg bij, waaronder Ries. ‘Het leek me ontzettend leuk om voor mensen op te treden en op een echt podium te staan”, vertelt Ries. Enige podiumervaring heeft hij al. “Mijn opa speelde in de Rogstaekers-musical, waar muzikant Joss Mennen de duivel speelde. Ik ben een fan van Joss en hij vroeg me of ik mee wilde doen. Mijn oma heeft toen een pak voor me gemaakt en ik mocht met Joss een liedje zingen. Dat wilde ik wel vaker doen.” Nadat Ries zich had opgegeven voor een rol in de show van het attractiepark, werd hij uitgenodigd om auditie te doen. “Dat was heel leuk om mee te maken. De kinderen die zich hadden opgegeven werden verdeeld in groepjes van drie. Iedereen moest zichzelf voorstellen en daarna moesten we spelen dat we in een achtbaan zaten. De één had zogenaamd hoogtevrees, de ander vond het leuk en ik moest chagrijnig zijn. Dat ging me goed af. Er volgde nog een spel en daarna was het afwachten geblazen. Een week later kreeg ik een mailtje dat ik was uitgekozen. Yes!”

Plankenkoorts

In de show ‘A Magical Dream’ krijgt een jongetje dat wil leren goochelen een doorkijkje naar zijn volwassen leven. Hij wordt de goochelaar die hij altijd wilde zijn en ontdekt dat echte magie van binnen zit en dat iedereen in staat is om dromen uit te laten komen. Binnenkort zijn de eerste repetities. “Ik ga er gewoon naartoe en zie wel wat er gebeurt. Ik heb m’n kledingmaten door moeten geven, ik hoop dat ik een mooi kostuum krijg. Het is een heel grote show. Er komen veel mensen kijken en ik hoop op een groot applaus. Ik mag twee dagen meespelen. Elke dag zijn er drie shows van een klein half uur.” Hoe het met de plankenkoorts staat? “Vooraf zal ik wel zenuwachtig zijn, maar als ik op het podium sta, denk ik dat de zenuwen wegvallen. Dat was bij de audities ook zo. Maar een beetje zenuwen hoort erbij.” De jonge Weertenaar droomt al van een vervolg in de showbizz. “Ik zou wel in meer shows willen staan, maar het liefst zou ik in een film spelen.” En na de show? “Ik ben nog nooit in Toverland geweest, maar ik wil héél graag in de Troy, de houten achtbaan. Als beloning voor het meespelen in de show krijg ik een jaarabonnement voor het attractiepark en daar ga ik zeker gebruik van maken!” Moeder Janina heeft het verhaal van haar zoon glimlachend aangehoord. “Die rol is ‘m op het lijf geschreven. Ries is een echt showmannetje.”

De show ‘A Magical Dream’ is in de kerstvakantie van zaterdag 22 december 2018 t/m zondag 6 januari 2019 dagelijks te zien in Toverland. De show wordt drie keer per dag opgevoerd en maakt onderdeel uit van het kerstevenement ‘Magische Winterweken’.