Miljoenen jaren oude haaientanden gevonden in ENCI-groeve

Print
Miljoenen jaren oude haaientanden gevonden in ENCI-groeve

Frans Frenken

Maastricht / Itteren -

In de ENCI-groeve in Maastricht zijn vijf tanden van een uitgestorven makreelhaai gevonden. Volgens Natuurmonumenten was het dier zo’n 4 tot 5 meter lang. Het leefde zo’n 66 tot 68 miljoen jaar geleden. Zuid-Limburg was toen een ondiepe subtropische binnenzee.

De driehoekige tanden zijn ongeveer 2,5 centimeter groot. De makreelhaai gebruikte die om zeeschildpadden, vissen en dieren te eten. De eerste tand werd toevallig gevonden tijdens een rondleiding van vrijwilligers van Natuurmonumenten op 17 november. Op 1 december vond iemand anders nog vier haaientanden.

Resten

De ENCI-groeve werd sinds 1926 gebruikt om kalksteen te winnen. Dat stopte dit jaar. Het gebied wordt nu veranderd in een natuur- en recreatiegebied, dat in 2020 moet worden geopend. In de kalklagen in de groeve zijn veel resten van prehistorische dieren te vinden, zoals zee-egels, koralen, inktvissen en schelpen.

Lees ook:ENCI stopt formeel met mergelwinning: het einde van Maastrichts cement

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen