Omstreden Belgische politicus Jean-Pierre Van Rossem overleden

Print
Omstreden Belgische politicus Jean-Pierre Van Rossem overleden

Afbeelding: ANP

Jean-Pierre Van Rossem is overleden. De omstreden Belgische politicus en beursgoeroe is 73 jaar oud geworden.

Dat melden Belgische media. Begin deze week moest Van Rossem nog met spoed overgebracht worden met een ambulance van zijn appartement naar het ziekenhuis. Hij overleed in de nacht van donderdag op vrijdag. De doodsoorzaak is nog niet gekend.

Veroordeeld
In november werd Van Rossem nog veroordeeld voor fraude en oplichting. In een vorige week uitgezonden documentaire vertelde hij nog dat hij niet naar de gevangenis wou en dat hij nog liever zou sterven. Net na de tweede uitzending werd hij overgebracht naar het ziekenhuis.

Kleinburgerlijk
Van Rossem werd in 1945 geboren in Brugge. Vader Jan was bureauchef bij de spoorwegen, moeder Germana huisvrouw. In interviews liet Jean-Pierre zich geregeld denigrerend uit over zijn ouders, die hij 'kleinburgerlijk en dom' vond. Hij vroeg zich zelfs publiekelijk af waarom nooit iemand zijn vader onder de trein heeft gegooid. Pas recent gaf hij toe spijt te hebben van de ruzie met zijn vader.

Eedaflegging
Als zijn zakenimperium begin jaren '90 begint te wankelen, stort Van Rossem zich op de politiek. Bij de verkiezingen van 1991 haalde hij met zijn libertijnse partij ROSSEM ineens vier zetels door veelal proteststemmen. Maar toen hij in augustus 1993 als volksvertegenwoordiger 'Leve de republiek' riep tijdens de eedaflegging van koning Albert II, kreeg hij vanuit alle hoeken zware kritiek.

Geen succes
Toch zou hij nog tot 1995 parlementair blijven, om het nadien nog eens opnieuw te proberen. Het werd geen succes. Net nadat hij in Brussel werd veroordeeld in november, kondigde hij op zijn Facebookaccount aan dat hij volgend jaar opnieuw een gooi zou doen naar een zetel in de Kamer. Maar zo ver komt het dus niet. Van Rossem werd 73.