Mini-oliebollen van boekweitpap met knisperende kaneelsuiker

Print

Afbeelding: Studio Philippi

Nog even en 2018 is weer geschiedenis. De jaarwisseling bracht ik als klein kind door in een walm van wafelgeur en snoepende van de kruimels, die naast het wafelijzer vielen.

Mijn opa, een ambachtelijke vlaaienbakker, moest niks hebben van de Hollandse oliebol. En zo at ik járen alleen wafels: dik en luchtig of dun en vast.

Het was vermoedelijk in mijn studententijd, toen ik een van mijn eerste oliebollen at. Een enkel jaar bakte ik ze zelf. Dagen van tevoren bedacht ik allerlei vullingen, zoet én hartig. Maar dat viel steevast tegen: de goudbruine oliebollen bleken vanbinnen nog niet gaar, het beslag rees de kom uit, of bleef juist te vast door mijn enthousiasme voor een te rijke vulling.

In plaats van oliebollen ga ik deze jaarwisseling voor kleine beignets, een soort mini-oliebollen zeg maar. Kleine balletjes van boekweitpap, die ik na het frituren door de heerlijk tussen je tanden knisperende kaneelsuiker rol.

Boekweit-beignets met kaneel-suiker
24 stuks
Bereiden: 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten
- 500 ml volle melk
- 125 gram suiker
- 4 theelepels gemalen kaneel
- 100 gram boekweitgrutten
- 1 ei
- zonnebloemolie om te frituren

Nodig
ovenschaal (12 x 20 cm) bekleed met hittebestendige vershoudfolie  

Bereiding
Breng voor de boekweitpap de melk met 75 gram suiker en 2 theelepels kaneel aan de kook. Strooi langzaam de boekweitgrutten in de melk. Draai het vuur lager en laat nog 10 minuten zachtjes tot een dikke pap inkoken. Roer regelmatig! Neem de pan van het vuur. Roer het ei door de boekweitpap. Schenk de pap in de ovenschaal en strijk glad. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de pap afgedekt in de koelkast en laat in 4 uur extra stevig worden.

Leg een grote snijplank op de schaal en draai samen om. Verwijder de schaal en de folie. Snijd de plak boekweitpap in 24 blokjes. Rol de blokjes tot balletjes. Meng de resterende 50 gram suiker met de kaneel. Verhit de olie tot 180ºC. Bak de balletjes in porties van 4-5 stuks en, afhankelijk van de grootte, in 3-4 minuten goudbruin. Laat ze op een schaal met keukenpapier even uitlekken en rol ze door de kaneelsuiker.

>> Kijk voor meer recepten van Janneke Philippi ook op www.delimburger.nl/recepten

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →