Provinciale Staten stemmen in met geitenstop

Print
Provinciale Staten stemmen in met geitenstop

De geitenstop gaat in na publicatie in de Staatscourant. Afbeelding: Jan Ruland van den Brink

Midden-Limburg -

Provinciale Staten hebben vrijdag besloten een tijdelijk uitbreidingsverbod in te stellen voor de geitensector in Limburg.

Zodra het besluit is gepubliceerd in de Staatscourant, gaat de maatregel in. Dit wordt in de loop van volgende week verwacht. Geitenhouderijen mogen dan niet meer uitbreiden, ook mogen er geen nieuwe boerderijen bij komen. Lopende vergunningaanvragen worden wel nog afgehandeld. De beslissing werd vrijdag achter gesloten deuren genomen. Naar verluidt hebben alle partijen, met uitzondering van het CDA, ingestemd.

Het CDA vond eerder nog de PVV aan zijn zijde. Die partij stemde vorige maand niet in met een motie van de Partij voor de Dieren, waarin werd opgeroepen tot een geitenstop. Fractieleider Robert Housmans zegt nu dat zijn partij „altijd gezegd heeft dat er geen geit meer bij mag komen”. Omdat landbouwgedeputeerde Hubert Mackus vorige maand „verregaande toezeggingen deed”, wilde hij hem niet met een motie in de wielen rijden, zegt Housmans.

Met Limburg erbij zijn er nu al zes provincies die een uitbreidingsverbod hebben ingesteld. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er gezondheidsrisico’s zijn voor omwonenden van geitenhouderijen. Naar de oorzaak hiervan loopt een studie. Die wordt over twee jaar verwacht. Tot die tijd vinden Provinciale Staten dat er geen geiten bij mogen komen in Limburg.