Hoop voor Roermondse Hamstraat: toch nieuwe aansluiting met Munsterplein voor 2020

Print

De trappartij naar de Abdijtuin wordt een stuk breder. Op de achtergrond de Abdijhof, doorgang naar de Hamstraat Afbeelding: John Peters.

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Midden-Limburg -

De winkeliers in de door leegstand geteisterde Hamstraat in Roermond kunnen opgelucht ademhalen. De facelift van de Abdijhof, die meer bezoekers naar de voorheen mooiste winkelstraat moet trekken, wordt toch voor 2020 uitgevoerd.

De Abdijhof wordt meteen aangepakt als het Munsterplein in september volgend jaar op de schop gaat. Datzelfde geldt voor de aanleg van het stadsparkje dat aan de achterkant van de Munsterkerk komt. Met dat gewijzigde voorstel waar het college donderdag in de raadsvergadering mee kwam, kon de politiek instemmen. Hield het college in het oorspronkelijke voorstel nog een slag om de arm; in de op aandrang van de raad aangepaste versie staat zwart op wit dat de ontbrekende 7,5 ton uit andere potjes komt van het project ‘Vitale Stad’. De provincie, medefinancier van Vitale Stad, heeft daar inmiddels formeel mee ingestemd.

In totaal is nu voor de eerste vier fasen 1.630.000 euro beschikbaar. Dat deel moet klaar zijn voordat in 2020 het 800-jarige jubileumfeest van de Munsterkerk losbarst. De klus behelst het opnieuw beklinkeren van het plein, een facelift van de Abdijtuin én de Abdijhof plus de aanleg van het stadsparkje. De haalbaarheid in tijd is nog een risicofactor, waarschuwde Evers de raad. „We kunnen geen feestje houden in een bouwput”.

Naar aanleiding van een door de hele raad gesteunde motie van GroenLinks gaat Evers onderzoeken of de nieuwe Abdijhof straks vrij van ‘blik’ kan worden met een parkeerverbod. Daarover moet eerst overleg met belanghebbenden plaatsvinden. Flexibiliteit zal in elk geval worden betracht bij begrafenissen en huwelijken in de Munsterkerk.

Een motie van Denk om op het Munsterplein „een fysiek element toe te voegen dat de multiculturele diversiteit van Roermond zichtbaar maakt”, haalde het niet. De meeste partijen vinden het plein met negen kunstobjecten al vol genoeg. Selami Coskun van Denk had grote moeite dat te accepteren en trok de discriminatiekaart. Tot ergernis van de rest van de raad, die hem verweet te „stoken” en „aan symboolpolitiek te doen”. Dré Peters deed een oproep aan Coskun met een andere plek te komen. „Je kunt niet overal zomaar alles neerzetten. Ik ga ook niet roepen dat ik bij de moskee een grote Veldjmoes wil hebben.”

INFO

Verworpen motie

Een motie van Denk om op het Munsterplein „een fysiek element toe te voegen dat de multiculturele diversiteit van Roermond zichtbaar maakt”, haalde het niet. Selami Coskun van Denk had grote moeite dat te accepteren en trok de discriminatiekaart.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje