Provincie wil Bevrijdingsfestival in Roermond houden

Print
Provincie wil Bevrijdingsfestival in Roermond houden

De organiserende stichting wil het Bevrijdingsfestival verplaatsen van Roermond naar Sittard. Afbeelding: De Limburger

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Midden-Limburg -

De provincie ziet niet in waarom het Bevrijdingsfestival zou moeten verhuizen van Roermond naar Sittard. Gouverneur Theo Bovens gaat na de jaarwisseling met de Stichting Bevrijdingsfestival hierover in gesprek.

De stichting maakte maandag bekend dat het evenement vanwege plaatsgebrek voortaan niet meer in Roermond, maar in Sittard plaatsvindt. Dat besluit sloeg in Roermond in als een bom. Het gratis festival trekt jaarlijks zo’n 50 duizend bezoekers. Het gemeentebestuur zegt niet van de beslissing op de hoogte te zijn gesteld door de stichting.

Dat geldt ook voor de provincie, zei gouverneur Theo Bovens vrijdag. „De provincie is in 1997 nauw betrokken geweest bij de keuze voor Roermond als locatie voor het Bevrijdingsfestival” zei Bovens. „Dat heeft met de centrale ligging te maken, maar ook met andere herdenkingsactiviteiten in die gemeente zoals de herdenking bij het Indië-monument en de Liberation Route. Vele vrijwilligers dragen elk jaar bij aan een mooie traditie. Wij zien niet in waarom we hiervan zouden moeten afwijken.” Bovens zei dat hij „betreurt dat er discussie is ontstaan hierover”.

Begin januari gaat hij met de stichting in gesprek. Het festival krijgt een jaarlijkse subsidie van 28 duizend euro van de provincie. De locatie moet worden bepaald in overleg tussen de provincie, stichting en gemeenten, zo zegt het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Oud-wethouder van Roermond en Statenlid Jos van Rey (Volkspartij Limburg) zette het onderwerp op de agenda. „Het is triest, jammer en treurig dat het thema gedenken en herdenken wordt overschaduwd door deze discussie.” Het evenement hoort thuis in het historisch centrum van Roermond, betoogde hij. „Je gaat Prinsjesdag ook niet weghalen van het Binnenhof. Vanuit historisch perspectief is het juist goed dat Bevrijdingsfestival in steden plaatsvindt die geleden hebben en een profiel hebben dat aansluit bij het thema herdenken en gedenken.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen