Ode aan de keramische kunst

Expositie rondom collectioneur Petra Verberne in Tiendschuur

Print
Expositie rondom collectioneur Petra Verberne in Tiendschuur

Pool Harbour (Yeung Yuk Kan) - Afbeelding: collectie Petra Verberne

Tegelen / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Noord-Limburg -

Petra Verberne schonk in 2012 vijftig en in 2018 nog eens ruim tweehonderd stukken aan Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. De hoogtepunten uit deze schenkingen zijn nu van 18 januari tot en met 7 april 2019 te bezichtigen in de Tiendschuur in Tegelen.

Petra Verberne (Helden,1937) begon met verzamelen in 1990. Gedreven vanuit idealisme, bood ze een podium aan een ‘vergeten kunstdiscipline’. Zij wilde een ode brengen aan de keramische kunst en de kunstzinnige aspecten van hedendaagse keramiek onder de aandacht brengen. Haar collectie bevat keramiek uit Nederland en Europa. Ze verzamelde met oog voor actuele ontwikkelingen in de keramiek.

Tijdens haar studie Duits - met als afstudeerrichting Duitse literatuur - werd haar passie voor kunst geboren. Al op haar achttiende begon ze met verzamelen van kunstobjecten, toen nog met name uit de teken- en schilderkunst. Omstreeks 1990 koos Petra Verberne een andere koers: hedendaagse keramiek werd haar bestemming. „Iedereen heeft een voorstelling in zijn hoofd bij het woord pottenbakker, keramist. Wat ik probeer te laten zien, is de vrijheid die keramisten zich verworven hebben in hun handwerk, gedurende de laatste kwart eeuw”, vertelt ze hierover. „Velen zijn doorgegroeid naar het vrije kunstenaarschap. Uitgangspunt daarbij is vaak de pot, schaal of kan, echter vrij vormgegeven, niet meer dienend voor dagelijks gebruik. Kortom voorwerpen die op zichzelf staan , aangenaam zijn om naar te kijken. Deze objecten opsporen en verzamelen is mijn passie.”

Toen Petra Verberne eenmaal gekozen had voor het verzamelen van keramiek, reisde ze heel Europa door om keramiekexposities te bezoeken. Goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en met de neus van een connaisseur kocht ze vaak het meest representatieve stuk van keramisten. Zo bouwde ze haar imposante collectie op: een internationale verzameling van vrije, keramische objecten, met een grote onderlinge verscheidenheid.

Van een paar keramisten kocht ze meerdere werken en ontpopte zij zich als een heuse mecenas voor hen. Onder haar favorieten bevinden zich Siegfried Gorinskat, Yeung Yuk Kan en François Gallissaires. Een bijzonder plaatsje in haar collectie is bestemd voor Jos Vulto en Jit en Nicoline Nieuwenhuis. Daarnaast hebben nog vele anderen een speciaal plekje en een bijzonder verhaal in haar verzameling.

Petra Verberne is al jaren een graag geziene gast in de Tiendschuur. Regelmatig kocht zij werk aan uit de exposities. Hiermee is de unieke situatie ontstaan dat haar collectie een deel van de expositiegeschiedenis van het museum weerspiegelt. In 2005 waren de hoogtepunten uit haar collectie in het museum te zien.

Na bijna dertig jaar verzamelen ging Petra uitkijken naar een goede plek om haar collectie onder te brengen. Naast een paar schenkingen aan andere musea ontving de Tiendschuur van haar in 2012 en in 2018 een royale schenking: in totaal bijna 275 stukken. Haar missie is volbracht, maar nog niet beëindigd. Zo lang ze nog exposities kan bezoeken, koopt ze nog af en toe werk.

Petra Verberne en conservator Sacha Odenhoven openen de expositie in het keramiekmuseum op vrijdag 18 januari om 16.00 uur met een inleiding. Petra Verberne is zondag 20 januari, zaterdag 9 februari, zondag 10 maart en zondag 7 april telkens van 14.00 tot 16.00 uur bij Keramiekcentrum Tiendschuur aan de Kasteellaan in Tegelen aanwezig om de bezoekers over haar verzameling te vertellen. Kijk hier voor meer info.