Bommenwerper

‘De laatste horde voor bergen Stirling is genomen’

Print
‘De laatste horde voor bergen Stirling is genomen’

Het monument voor de gecrashte Stirling bij Pey. Afbeelding: Archief/John Peters Fotografie

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Noord-Limburg -

Met de toestemming van abt Malachias is de laatste horde genomen in het langslepende dossier over de berging van de Stirling bommenwerper in Pey. Betrokkenen reageren verheugd.

De toestemming van de geestelijk leider van het klooster Lilbosch was essentieel voor de berging. Betrokkenen bij het dossier zijn dan ook stuk voor stuk overtuigd dat de laatste drempel die er nog was, is verdwenen. Niet in de laatste plaats Marleen Jennissen, voorzitter van de Stichting Berging Stirling W7630. Zij strijdt al jaren onafgebroken om de berging mogelijk te maken en schreef er vorig jaar een boek over. „Er is door zoveel mensen lang en hard gewerkt in dit dossier. De laatste horde is nu echt genomen. We hopen dat begin volgend jaar de gesprekken tussen de bergingsofficier, gemeente en abdij kunnen plaatsvinden zodat in het voorjaar begonnen kan worden met de berging.”

Ivo de Jong, voorzitter van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 die advies geeft aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, is blij voor de nabestaanden en de stichting. „Tevens veel respect en dankbaarheid voor de abt die ondanks zijn diepe overtuiging dat de plaats beter ongestoord kan blijven toch positief heeft gereageerd op het verzoek van de gemeente.”

„Fantastisch nieuws”, meldt GroenLinks-fractieleider Thijs Wetemans wiens motie de zaak in september weer aan het rollen bracht. „Puzzelstukjes vallen in elkaar. Ik denk dat de abt ook niet anders kon. Er zijn nu zoveel partijen die willen meewerken. Nu kan het heel snel gaan.”

Naar alle waarschijnlijkheid volgt nog voor de kerst de brief van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken waarin ze formeel een dringend verzoek doet op de gemeente om medewerking te verlenen.