Océ-topman Anton Schaaf ruimt veld voor Japans directielid

Anton Schaaf.© Lé Giesen

Het door miljoenenverliezen geplaagde Océ in Venlo verliest zijn topman Anton Schaaf.

Will Gerritsen

Het personeel van de Venlose printerfabrikant Océ, onderdeel van het Japanse Canon, is vrijdag geïnformeerd over het terugtreden van de 64-jarige CEO. Hij wordt opgevolgd door Minoru Asada (56), de in september aangetreden Japanse operationele directeur van Océ. Asada geeft volgens een summiere mededeling de nieuwe richting aan die Océ wil inslaan.

Hiermee wordt gedoeld op de toekomstige strategische focus van Océ die deze week werd geopenbaard. De onderneming verlegt – als reactie op de slechte financiële resultaten – zijn koers naar kostenbesparingen en verbetering van bestaande producten. De printerfabrikant wil meer werk maken van de stagnerende verkoop van zijn apparaten, terwijl de researchafdeling zich meer moet richten op bestaande producten.

Het bedrijf werd afgelopen jaren achtervolgd door beroerde financiële prestaties, met verliezen van tientallen miljoen euro’s. Océ gaat in 2019 zijn kostenpeil met 10 procent omlaag brengen, waarbij banenverlies onvermijdelijk is. Vakbond CNV Vakmensen vreest dat in Venlo zo’n tweehonderd jobs worden geschrapt. De hoofdvestiging in Venlo telt 2100 banen van de 3500 banen wereldwijd.

Schaaf ging in 2006 bij Océ aan de slag en werd in 2012 tot topman benoemd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal