Inspectierapporten

VMBO Maastricht: Vraagtekens bij ongeldig verklaren examens

Print
VMBO Maastricht: Vraagtekens bij ongeldig verklaren examens

De meeste leerlingen van het VMBO Maastricht haalden alsnog hun diploma na het maken van hersteltoetsen. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

De Auditdienst Rijk (ADR) zet vraagtekens bij het ongeldig verklaren van de diploma’s van 353 leerlingen van het VMBO Maastricht afgelopen juni. Ook doet de auditdienst een aantal ‘stevige aanbevelingen’. Zo moeten signalen van ouders en anderen serieuzer genomen worden door de inspectie.

Dat schrijven onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hierin geven zij een beleidsreactie op elf onderzoeksrapporten over het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en een rapport over de rol van de inspectie. Lokale overheden gaan nu samen met het ministerie van Onderwijs proberen het kwaliteitsniveau van de LVO-scholen op te krikken, aldus de ministers.

Het ministerie van Onderwijs blijft ondanks de vraagtekens van de ADR van mening dat het ongeldig verklaren van de eindexamens ‘de beste optie was om de waarde van het diploma voor alle leerlingen te garanderen’. Volgens de ADR had de inspectie er op dat moment voor kunnen kiezen de diploma-uitreiking uit te stellen en het onderzoek te vervolgen. Zo werd bijvoorbeeld vier dagen na de onheilstijding al duidelijk ‘dat aan de centraal examens zelf niets mankeerde’.

Andere keuzes

De inspectie had ‘in het heetst van de crisis andere keuzes kunnen en wellicht moeten maken. Het onder tijdsdruk genomen besluit tot ongeldig verklaren van alle centrale examens, de eenzijdige communicatie hierover met de ouders en het mijden van samenwerking met het management van LVO hebben geresulteerd in een mate van onrust, die wellicht voorkomen had kunnen worden.’ Slob en Van Engelshoven zijn nu bezig met een nieuwe manier om in ‘dit soort crises adequaat en snel te kunnen handelen’.

Ondermaats

Al eerder bleek dat de helft van de elf onderzochte LVO-scholen ondermaats presteren. Deze elf van in totaal 21 LVO-scholen, verspreid op 31 locaties in heel Limburg, zijn naar aanleiding van de 353 afgekeurde eindexamens op het VMBO Maastricht door de inspectie in september onderzocht. Het rapport van de een van deze elf scholen, het Romboutscollege in Brunssum wordt pas eind januari openbaar gemaakt.

Lees ook: Snoeihard oordeel inspectie over LVO

De keuze van deze elf scholen is volgens de inspectie gebaseerd op ‘risico-indicatoren’ zoals signalen van ouders over het schoolklimaat, eerder onderwijsresultaten en jaarverslagen. De onder de maat presterende scholen zijn afdelingen van drie LVO-scholen in Maastricht: VMBO Maastricht, Sint-Maartenscollege en Bonnefantencollege, een afdeling van het Sophianum in Gulpen en een van de Vrijeschool Parkstad in Heerlen.

Pta-hiaten

Bij zowel het Bonnefantencollege als het Sophianum bleek er, net als op het VMBO Maastricht, sprake te zijn van hiaten in het programma van toetsing en afsluiting (pta). Het ging om het eerste pta-jaar (er zijn in totaal twee pta-jaren) en de hiaten in de pta’s zijn inmiddels hersteld door de scholen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu