Zentuin voor kankerpatiënten bij VieCuri

Print
Zentuin voor kankerpatiënten bij VieCuri

Schets van de BuitensteBinnenTuin bij VieCuri. Afbeelding: VieCuri

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Afferden -

Een zentuin waar kankerpatiënten tot rust kunnen komen, bijvoorbeeld als ze naar het ziekenhuis komen voor een onderzoeksuitslag. Die wordt gerealiseerd bij VieCuri in Venlo.

De ‘buitenstebinnentuin’, zoals ze gaat heten, komt in het oncologiecentrum en krijgt een vijf meter hoge glazen serre met zitjes, een tuin en kunstuitingen. In de 900 vierkante meter grote tuin kunnen mensen hun zinnen verzetten als ze moeten wachten op hun afspraak bij de oncoloog of als ze slecht nieuws hebben gekregen. Het benodigde geld, zo’n drie à vier ton, is bij elkaar gebracht door sponsors en donateurs. In mei volgend jaar gaat de tuin open.

„Als je in het oncologiecentrum moet zijn, ben je vaak gespannen. Wat zal de boodschap van de arts zijn? De spanning loopt soms zo op, dat mensen nog amper in staat zijn het gesprek te volgen”, zegt chirurg-oncoloog Paul Nijhuis, de bedenker van de tuin.

Met kleurrijke en geurende beplanting, afgestemde verlichting, wandelpaden, zitjes en kunst wordt getracht voor patiënten en hun naasten een ontspannen sfeer te creëren. Voor de kunst is een samenwerking gezocht met museum Van Bommel Van Dam. Kunstenaarscollectief Circus Engelbregt, gespecialiseerd in interactieve kunst, gaat in de tuin aan de slag.

Tentje

Om alvast een visitekaartje af te geven, plaatsten de kunstenaars onlangs een klein tentje op de grasplak die de binnentuin nu nog is. „Een vervreemdend element. Patiënten vroegen vroeg zich af: wat doet dat tentje daar? Het effect in de spreekkamer was meteen enorm: mensen kwamen lachend binnen, maakten er grapjes over. Met simpele dingen kan de spanning al voor een deel worden gebroken.”

Als de patiënt meer relaxt is, zegt Nijhuis, kan hij zich beter concentreren, stelt hij betere vragen en komt de informatie beter binnen. Of de tuin daadwerkelijk dat soort resultaten geeft, wordt wetenschappelijk onderzocht, onder andere door de Universiteit van Maastricht. „Er worden al langer diverse onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van geuren of een groene omgeving op de gezondheid. Daar gaat onze tuin nu ook een rol in spelen.”

Nijhuis ontwikkelde het concept van wat hij Human Sense Modulation noemt jaren geleden al, overtuigd van de impact die het prikkelen van zintuigen kan hebben op de gemoedstoestand. „In winkels rond de kerstperiode zie je al langer dat mensen door een mooie presentatie, een specifieke belichting of lekkere geuren worden aangezet dingen te kopen. Ik dacht dat het dan ook moest lukken om mensen die angstig zijn, gerust te stellen volgens hetzelfde principe.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje