Onderwijs

Snoeihard oordeel inspectie over LVO

Print
Snoeihard oordeel inspectie over LVO

Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

Het college van bestuur van onderwijskoepel LVO heeft onvoldoende zorg gedragen voor de kwaliteitszorg en de kwaliteitscultuur in het voortgezet onderwijs in Limburg. Mede daardoor kon het examendebacle op het VMBO gebeuren.

Het examendebacle op het VMBO Maastricht is mede te wijten aan ‘ernstige nalatigheid van het bestuur en de raad van toezicht om maatregelen te treffen die noodzakelijk zijn voor het waarborgen van de kwaliteit en goede voortgang van het onderwijs.’ Dat snoeiharde oordeel velt de onderwijsinspectie in een rapport over het bestuurlijk handelen bij onderwijskoepel LVO. Bestuursvoorzitter André Postema en toezichthouder Jan Schrijen besloten de publicatie van het rapport niet af te wachten en stapten vorige maand zelf al op.

Volgens de inspectie is de raad van toezicht niet in staat gebleken om voldoende zicht te houden op het functioneren van het college van bestuur. ‘Het ontbreekt binnen de organisatie aan een goede kwaliteitscultuur. Het is daardoor mogelijk gebleken dat de kwaliteit van onderwijs op een willekeurige school van LVO onvoldoende is, zonder dat het college van bestuur daarvan op de hoogte is.

Daardoor is het college van bestuur ook niet in staat hier adequaat maatregelen op te nemen.’ Volgens de inspectie heeft het gebrek aan bestuurlijk handelen een enorme impact gehouden op ouders en leerlingen en is hun vertrouwen in het bestuur in grote mate geschaad. ‘Door het gebrek aan handelen ontstonden er tevens grote risico’ voor het vertrouwen in het onderwijsstelsel en de waarde van de vmbo-diploma’s.’

Lees ook: VMBO Maastricht: vraagtekens bij ongeldig verklaren examens

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen