Muziek

Eijsden-Margraten gaat op zoek naar gelegenheidsorkest

Print
Eijsden-Margraten gaat op zoek naar gelegenheidsorkest

De wens: een gezamenlijk podium voor alle muzikanten uit de gemeente. Afbeelding: Annemiek Mommers

Noord-Limburg / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp -

Eijsden- Margraten start een project om te komen tot een gelegenheidsorkest waar muzikanten uit de hele gemeente elkaar treffen.

Het mes moet aan twee kanten snijden: van de ene kant wil de gemeente een podium in het leven roepen waarop muzikanten van verschillende verenigingen en individualisten elkaar treffen. Aan de andere kant verwacht de gemeente een beroep te kunnen doen op het orkest bij speciale gelegenheden. De gemeenteraad heeft besloten 23.000 euro uit te trekken voor het project, dat vooralsnog de naam Samenklank heeft meegekregen.

Popmuzikanten

Eijsden-Margraten kent een flink aantal harmonies en fanfares. Maar veel kruisbestuiving tussen de verschillende muzikanten onderling is er niet, terwijl dat in de ogen van de gemeente wel van grote meerwaarde kan zijn. Bovendien kent de gemeente geen vaste plek waar individuele muzikanten die niet bij een vereniging zijn aangesloten, maar zich wel met dat muzikale genre bezighouden, zich kunnen samenpakken.

Voor louter pop- en rockmuzikanten heeft de gemeente dat sinds een paar jaar overigens wel, in de vorm van Stichting Popmuziek Eijsden-Margraten (SPEM). De raad heeft verantwoordelijk wethouder Chris Piatek dan ook het advies meegegeven ook bij die organisatie aansluiting te zoeken.

Uitvoering

Vooralsnog heeft het project een experimenteel karakter en gaat Piatek eerst onderzoeken of er voldoende animo is om het plan vlot te trekken. Als die er is, dan is het de bedoeling dat het gelegenheidsorkest periodiek grote uitvoeringen gaat doen. De gemeenten verwijst naar het grote, gezamenlijke optreden dat in 2007 gehouden werd in de veilinghal in het kader van het 25-jarig bestaan van de gemeente Margraten. De raad vindt het jammer dat dat initiatief daarna nooit meer een vervolg heeft gekregen.

Burgemeester Dieudonné Akkermans spreekt de hoop uit dat een dergelijke uitvoering volgend jaar plaats zou kunnen vinden in het kader van de festiviteiten rond 75 jaar bevrijding.