Duizenden agenten in Parijs op de been voor protesten ‘gele hesjes’

Print
Duizenden agenten in Parijs op de been voor protesten ‘gele hesjes’

Bij eerdere protesten in de Franse hoofdstad vielen rake klappen. Afbeelding: AFP

Frankrijk maakt zich op voor een weekeinde met nieuwe protesten van ‘gele hesjes’. In Parijs waken zaterdag ongeveer achtduizend agenten over de veiligheid, zegt de politie. Ook worden er pantservoertuigen ingezet.

Veel ‘gele hesjes’ willen van zaterdag hun vijfde grote nationale protestdag maken. Het is onduidelijk of de opkomst deze keer, kort na de aanslag in Straatsburg, net groot is. President Macron is zijn boze landgenoten inmiddels tegemoet is gekomen en beloofde onder meer een stijging van het minimumloon.

Gewelddadige relschoppers

Afgelopen weekeinde waren er zeker 136.000 ‘gilets jaunes’ op de been. Zeker 1700 mensen werden bij ernstige ongeregeldheden zijn gearresteerd. Sinds de beweging in Frankrijk 17 november met grote protesten begon, zijn daarbij zes doden gevallen. De hoofdstedelijke politie vreest dat gewelddadige relschoppers zich weer bij de betogers zullen aansluiten.

Uit voorzorg wordt de oproerpolitie ingezet om bekende locaties als de Arc de Triomphe te beschermen. Die moest het eerder ontgelden toen de betoging escaleerde. Attracties als het Louvre zijn dit weekend wel open. Dat museum bleef afgelopen zaterdag nog dicht vanwege de verwachte ongeregeldheden.