Jean-Pierre Van Rossem, de man van 100 Ferrari’s en een F1-team, is niet meer

Print
Jean-Pierre Van Rossem, de man van 100 Ferrari’s en een F1-team, is niet meer

Jean-Pierre Van Rossem Afbeelding: Franco Lembo

De Belg Jean-Pierre Van Rossem is overleden. De ex-beursgoeroe werd 73 jaar.

Van Rossem sukkelde al geruime tijd met zijn gezondheid en werd dinsdag met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is hij donderdag overleden, meldt VTM Nieuws. De doodsoorzaak is voorlopig onbekend.

Enfant terrible, beursgoeroe, meesteroplichter, econoom, politicus, schilder en rebel. Het zijn maar enkele termen die passen bij de excentrieke figuur Jean-Pierre Van Rossem, die het met veel branie, lef en een grote mond in België tot één van de meest besproken figuren van de afgelopen decennia schopte.

900 miljoen dollar

Een vloot van naar verluidt meer dan honderd Ferrari’s, kastelen, een megajacht, tientallen miljoenen dollars en heel wat vrouwelijk schoon: Van Rossem had het in de jaren 80 en 90 allemaal. Op een bepaald moment beschikte hij naar eigen zeggen over bijna 900 miljoen dollar. Ter promotie van Moneytron (zijn beursbeleggingsbedrijf) besloot Van Rossem in 1989 renstal Onyx te sponsoren. Onyx-Moneytron was geboren. Van Rossem veroverde met z’n team een stekje in de Formule 1, met Stefan Johansson, Bertrand Gachot en J.J. Lehto als coureur.

Het contrast met de Jean-Pierre Van Rossem van eind jaren tachtig, begin jaren negentig en die van de voorbije jaren kan niet groter zijn. Zo leefde hij de laatste jaren een teruggetrokken bestaan in zijn appartementje in Kapelle-op-den-Bos in België. In november van dit jaar kreeg hij opnieuw twee jaar celstraf en werd er 390.000 euro verbeurdverklaard wegens valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. “Mij krijgt ge nooit meer in den bak. Ik val nog liever dood”, sprak hij toen in zijn laatste interview.