Scholenkoepel LVO onder verscherpt toezicht

© Jean-Pierre Geussens

Gemeenten, provincie, het ministerie van OCW, VO-raad en Onderwijsinspectie gaan het toezicht op het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) verscherpen. Ze werken samen om de scholenkoepel weer uit het moeras te trekken.

Marianne Slegers

Dat zegt minister Arie Slob (Onderwijs) naar aanleiding van elf onderzoeksrapporten. „Ik zit erbovenop. In april kom ik weer naar Limburg en dan wil ik zien dat er vooruitgang is gemaakt.”

Lees ook: VMBO Maastricht: Vraagtekens bij ongeldig verklaren examens

Het examendebacle op het VMBO Maastricht, waarbij in juni 353 eindexamens ongeldig werden verklaard, opende de beerput van de scholenkoepel. Zeven afdelingen van de elf onderzochte scholen zijn beoordeeld als ‘zeer zwak’ en zes afdelingen als ‘onvoldoende’. Het LVO staat voorlopig onder verscherpt toezicht van de inspectie. De wanpresterende LVO-afdelingen zijn inmiddels druk bezig met de ‘herstelopdrachten’ die zij vanuit de inspectie hebben gekregen. Uiterlijk eind 2019 moeten deze zijn voltooid.Analyse: Kort door de bocht is het een zootje bij onderwijskoepel LVO

Vrijdag werden de rapporten over het bestuurlijk handelen van het LVO en de rol van de inspectie openbaar. Inspectie, LVO-bestuur en raad van toezicht krijgen allen forse kritiek. Eerder al stapten bestuursvoorzitter André Postema en Jan Schrijen, voorzitter van de raad van toezicht, op. De examencrisis op het VMBO Maastricht had anders kunnen worden afgehandeld, zegt de Auditdienst Rijk die de rol van de inspectie onderzocht. Maar Slob houdt vol: „Alle examens afkeuren was juridisch gezien onze enige optie.”

Verbetertraject

De inspectie gaat nu een verbetertraject in. Zo moet ze signalen van ouders, docenten en leerlingen systematischer benutten. Ook moet er beter toezicht komen op besturen van grote scholenkoepels en moet meer rekening worden gehouden met de regionale context. „Ik heb vertrouwen in de mensen die nu gaan werken aan de verbeteringen van het LVO”, aldus Slob.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal